петък, 29 март 2013 г.

Как да се каже тази дума

Питал съм отвреме-навреме (преди доста време, когато тук имаше блогери) как да се каже тази или онази дума на македонски. Какво да правя: аз, роденият в Пиринска Македония, не разбирам всичко от македонския литературен език.
Албанските издавачи испратија писмо до Фуле за спомнување на нивниот јазик во правните акти

Това е повече от нормално. Оказва се, че и родените около Вардар не са разбирали всичко и са питали точно като мен. Ето какво казва Михаил Сматракалев* на 18 януари 1947 год.:

"Всички изучават и говорят нашия македонски език. Когато бях по-първите два пъти, не го говореха, защото не беше установен – как да се каже тази дума, как да се каже онази дума."

Полека-лека свиквали хората с новия език, къде ще ходят.

Обаче да не помислите, че само обикновените, простите хора не са разбирали "jазикот"? Нееее, самият Сматракалев, участникът в Македонския литературен кръжок, активният деятел на македонизацията в Югославия и България, се оплита при опит да преведе стихотворение от Константин Миладинов на македонски език. При четенето прекъсва и се оправдава:

Аз не зная добре македонски, затова ми простете за произношението.

И той горкият, роденият в Беломорска Македония, не е знаел македонския език.

И няма как да го е знаел, като езикът тогава е създаван. Преди това и той, и хората около Вардар, и моите дедовци по Пирин са си говорели на български. На хубавия македонски диалект. И изведнъж като гръм от ясно небе им идва това чудо - македонскиот jазик.

Добре, че са били интелигентни българи, та са успели бързо да го научат.

Последното беше за вашите дедовци около Вардар. На моите дедовци в България, барабар със Сматракалев не им се наложило да го учат, слава Богу. Малко ги помъчили и тях, докато се опитвали също да ги македонизират. Добре, че здравият разум в крайна сметка взел връх.

Последното беше за моите дедовци в България. Над вашите дедовци в Югославия владеели мракобесието и терора. Там здрав разум нямало.

Та така с jазикон.
Речник на кучешкиот јазик

Но за сметка на това трябва да сте горди - говорите на един от малкото езици, на които се знае точната рождена дата.

А днешните жалки "научници" в Македония се опитват да обяснят близостта на българския и създаденият на негова основа македонски jазик с някакъв си Балкански јазичен сојуз... Жалки фалшификатори!
[IMG]

За повече - прочетете цялата реч на Сматракалев, с която обосновава съществуването на македонска нация. Вижте възгледите на един от първите македонци. И как нескопосано отговаря на опонента си, на стария ВМРО-вец Ангел Томов.

* Михаил Сматракалев е единственият български гражданин, за който знам, че след 1991г. е поискал и получил македонски пасош.

Оригинален пост: http://vihren.blog.mk/2013/03/29/kak-da-se-kazhe-tazi-duma/

1 коментар:

  1. # 1 Борис Says:
    март 29th, 2013 at 23:14
    Собрале сѣ, набрале сѣ
    Седумдесетъ и сетъ мина
    И сетъ мина араміи.
    Пѫрви бѣше куси Петко,
    Куси Петко шатрумъ-патрумъ,
    На четири патерици;
    И по него касапче-то
    Касапче-то Прилепче-то,
    Два Кодоша отъ вароша,
    Чукни-тѫпанъ Мѫжоечки,
    Вѫрти-калецъ, Сено-косецъ,
    Суши-сливи отъ Долени,
    Пѫрди-зелка, Цѫрни-лишки,
    Мавни-вила отъ Могила,
    Попъ Никола отъ Битоля . . . . .

    # 2 Борис Says:
    март 31st, 2013 at 10:14
    Имам проблем – при търсенията с “Google” от Македония времето, прекарано на блога е 17 секунди. Тоест, случайно попадналите македонци бегат и не четат. Благодаря на тези, които са добавили блога ми във Favorites и ме посещават редовно, обаче след като прецакаха “блогерай” и ми намаляха посещенията от линковете тук, читаемостта падна.
    Май ще се наложи и аз да свиквам да пиша на македонски, за да мога да си увелича читаемостта от търсачките. Да се върна в 1946-1947г…
    Бре-бре, каквото и да се опитва да оправи човек в тази Македония, все опира до 50-те години на миналия век.

    # 3 Борис Says:
    април 10th, 2013 at 23:51
    Сосема наскоро, речи си преди два саата забележив дека коментарите на Шенте не излегуваат на мойот блог и одат в спамот. Затоа напишав уще еден Тикет на администраторите:
    =============================
    Subject “shente не излегува”
    Ticket “Коментарите на shente – http://blog.mk/members/shente/ одат во спамот, кога коментира кай мене. Дали не сум погрешил некоjа опциjа на блогот ми?”
    =============================
    Аку и вие забележите нещо такова за некой блогер, напишете им и вие тикет. Така администраторите че можат да локализират поубаво во коя част на кодот има баг.

    # 4 shente Says:
    април 12th, 2013 at 13:16
    Поради новите закони се оди во спам , па ако сакаш ослободи ги или бриши .ги коментарите

    # 5 Борис Says:
    април 13th, 2013 at 09:15
    А да знаеш кой и пощо воведе нови закони?

    # 6 shente Says:
    април 13th, 2013 at 15:36
    Мислам дека е закон за медиуми изгласан во собрание, се казнува клевета , невистина …., одговара носителот на медиумот, овде газдата на блог, па поради тоа се е во спам. Ако ти го ослободиш коментарот ти одговараш за кажаната содржина…

    # 7 Борис Says:
    април 13th, 2013 at 21:33
    Мислам дека никогаш нема да посакам да живеам во Македония.

    # 8 Борис Says:
    април 13th, 2013 at 21:36
    И така да е со содржините на коментарите, да земат да мавнат опцията “Не одобрувай коментари” и сите да треба да одобруваат тугите коментари, а не коментарите да се мешаат со спамот.
    Ебате дебилите ебате!

    # 9 shente Says:
    април 15th, 2013 at 18:00
    Добро е и вака Борисе од Пирин Планина, сам одлучуваш што ќе одобриш на свој блог, а газдата со спамот се осигурал од евентуална казна. Не се нервирај, земи го магарето и трк по увина.

    # 10 polard Says:
    април 18th, 2013 at 21:16
    Борис тази дупка не е дупка :)

    # 11 Борис Says:
    април 18th, 2013 at 22:00
    Не ми се збори таа вечер. До мене е, не е до вас. Б`дете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване