понеделник, 16 април 2012 г.

Македонскиот преродбеник Јован Цвијић

Йован Цвиич (1865—1927): основател на "Српског географског друштва", председател на "Српске краљевске академије (сада САНУ)" до смъртта си, професор и ректор на "Београдског универзитета", почетен доктор на Сорбоната и Кралския университет в Прага.



Той е едни от хората, дали основа за същестуването на отделен, македонски народ. Мисирков пасти да яде пред него!

По-важните му заслуги за обособяването на македонска народностна група:

1906г. : отпечатва на сръбски, френски, английски, немски и руски език статия върху етнографията на македонските славяни;

1909г.: прави революция в разбиранията за народите на Южните Балкани, публикувайки карта, на която славяните на Балканите са разделени на три етнически групи: сърбо-хървати, българи и македоно-славяни;

1918г.: Публикува във френското Annales de Geographie и в American Geographical Review най-важната си карта, представена от сръбска страна на Парижката мирна конференция като основание за принадлежността на Македония към новото Сърбо-Хърватско-Словенско Кралство.



1919г.: На Парижката мирна конференция е председател на Териториалната секция на Сръбската делегация, където обосновава претенциите, че македоно-славяните са отделен етнос с остатъци от сръбска национална памет. Включва македоно-славяните и сърбо-хърватите в една народностна група;

1922г.:  Издава "Балканско полуострво и Јужнословенске земље", в която теоретизира върху сръбското потекло на "аморфната словенска маса без одређене националне свести" в Македония и "никаквих историских успомена које га везују за Бугарску";



1924г.:  Определя Македоно-Славянския като диалект на Сърбо-Хърватския език.

След смъртта му многокранто е издавана компилация от изследванията му, наречена "ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА"

В публикациите си Цвиич следва следните линии:

1. Българите са неприятен и гаден народ с турско-татарско потекло, силно изразено в северо-източната част на България и намаляващо на Запад, като изчезва на линията на река Искър:

"Бугари су озбиљни, невесели и често суморни. Уопште су непријатељи шале. "

"Бугари се, дакле, у погледу етничког састава разликују од других Јужних Словена. Они су поглавито производ мешавине са разним народима туранског порекла и тако чине словенско-туранску групу. Они се чак, по неким особинама, толико разликују од других Словена на Полуострву да се покушавало не рачунати их у Словене. Они сами увиђају ове разлике и њихови су научници по који пут предлагали да се сматрају за турански народ... Код Бугарина нема оне склоности за свирку и песму... Они су, кад се упореде с овима (с македонските славяни - бел. моя), тешки и крути, без интелектуалне гипкости."

"раст се источно од Искра смањује. Али су ови сељаци темељне грађе и развијених мишића (у Србији такве зову „токмацима“). Плави и смеђи са белом кожом су код њих све ређи. Кожа лица им је црно-жућкасте масти, коса и бркови црносјајне боје, а очи црнкасте и смеђе. Имају истакнуте јагодице, широк доњи део лица, Врло развијене вилице, очи често примакнуте и дубоко увучене испод обрвских лукова."

2. Македонските славяни са наричани "българи" не като етническа характеристика, а като епитет, най-често обиден:

"За време турске управе су сви балкански народи употребљавали реч „бугарин“ да би њоме означили човека простог, сировог, из нижег, работничког слоја. Ово су јој значење најпре дали Грци и Турци.

.... бугарин постао је означењем за све што је просто, духовно или материјално. За сиромашно, просто становништво, које нема ничега, каже се да су осли Бугари, прави Бугари. За обичан, прост, сељачки посао се каже бугарска работа. Македонци веле „причати као Бугари“, то јест невешто, као сељаци. У јужној Македонији, у Куфалову код Солуна, чуо сам израз избугари се кад се говори о уквареНом житу које није добро за семе, а израз побугари се кад се хоће да каже да се једна ствар квари и хаба. Бугарка је врста најпростије пшенице.

... Бугари нису сматрани као народ, већ само као народна маса која се унеколико разликовала од Срба нарочитим наречјем, бржим говором, и поглавито одсуством великодушности као и тврдичењем.

... Име Бугарин је, дакле, имало исту судбину као и име Влах после словенске најезде на Балканско полуострво. То је име, којим се означавало старо поромањено становништво, потпуно изгубило етничко значење и постало је називом за друштвени ред који је сматран за нижи."

3. Македонските славяни са "аморфна маса" и въпреки че нямат нищо общо с българите са се наричали "българи" под действието на българската пропаганда, диктувана от интересите на Русия и провеждана в съгласие с другите Великите сили:

"Аморфна словенска маса и балканска душа. — Између Прилепа, Солуна и Месте (можда и још даље на исток) централни је тип сачувао физичке и психичке особине наслеђене од ранијих нараштаја. Ту се уопште одржао архаичан тип, аморфна маса, која је местимично сачувала трагове српских предања."

"Али се све изменило од онога доба када се Русија почела интересовати за бугарско питање."

"Егзархат је онда постао само средство бугарске пропаганде. И школе, основане по Македонији, имале су једино задатак да земљу побугаре. Комитске чете су служиле истом циљу: насиљем и убиствима оне су уклањале са пута представнике српске струје."

"Многи су у Бугарској били халваџије и бозаџије, продавци халве и бозе по великим радњама, које посећују чак и људи из виших слојева. Они су махом дошли у везу са комитским организацијама и усвојили њихов менталитет... Неки су се жртвовали за бугарску ствар. Други су искоришћавали дејце (вође), комитске организације и бугарску државу ради личних користи."

4. Произходът на "аморфната словенска маса" в Македония е сръбски и спадат към сръбската народностна група, като в него не са запазени никакви български белези:

"Фолклор, слава, задруга код тих Словена неоспорно су српског порекла"

"Пошто је на почетку XI века ова држава (Самуилова България - бел. моя) пропала и потпала под византијску власт, готово престаје и утицај Бугара на Словене централног типа. У области овога типа нема никаквих знатнијих остатака материјалне културе из бугарскога времена. Испитивањем на месту уверио сам се да нема успомена на ову бугарску историјску прошлост"

"У средњем веку су се по овој области настањивали досељеници динарског типа, Рашани."

"Био сам изненађен кад сам запазио колико су људи западномакедонског варијетета, чак и они који нису учили српске школе, обрнули свој дијалекат на српски књижевни језик за две-три године српске владавине."

===================

Венко Марковски в книгата си "Кръвта вода не става" счита, цитирам: "ЮКП вероятно смята, че Йован Цвиич най-авторитетно, най-последователно, най-научно, най-неотстъпчиво и най-точно обобщава становището на самата ЮКП по македонския въпрос".  Тоест, завършилият работата по формирането на македонската нация орган - ЮКП, изцяло се подпира на делата на Цвиич. Какво по-голямо доказателство за огромните заслуги на този сръбски учен за съществуването на днешните македонци?

Погледнене и днешната "македонска борба за идентитетот". Точки 1 и 2 присъстват във абсолютно всички съвременни македонистични схващания. Точка 3 присъства в югославското виждане за Македония. Там е и точка 4, но поради съвременно-политическите условия са я оставили за други времена :))).

Чудя се, как може толкова изявен македонски преродбеник като него да бъде обречен на забвение? Защо не направите поне една статия на македонски за Йован Цвиич във Wikipedia? Човекът има огромни заслуги за сътворяването на "македонска национална свест".

Цитати като даденият по-долу изобщо не намаляват значението му, просто показват защо е проявил такава упоритост и е бил сигурен, че делото му ще успее:

"Од многобројних рајинских особина централног типа (Македонския - бел. моя) највише падају у очи оне особине које потичу од моралне мимикрије. Под тим разумемо утицај суровости и насиља господара на менталитет овога становништва или и последице подражавања овим господарима. Послушност и напор робова да се угоди жељама и укусу господара били су главни чиниоци овога преображаја."








Оригинален пост: http://vihren.blog.mk/2010/12/18/jovan-cviich-makedonski-prerodbenik/

30 коментара:

  1. 221 Responses to “ Македонскиот преродбеник Јован Цвијић ”
    # 1 Andrej NL Says:
    декември 18th, 2010 at 18:19
    Колку си ги сакате србите.

    За нас македонците овој е повежен од Цвијич, за кој и не знам дека има било какво место во македонската историја…

    http://books.gigaimg.com/avaxhome/3f/36/0010363f_medium.jpeg

    15 години пред Цвијич пишувал за дијалектот на македонските словени (1891) а една година пред тоа пишувал за самите словени ….

    Ај уште малку ке се оди пеш на месечината и ке разберете нешто, а може и не …

    # 2 Борис Says:
    декември 18th, 2010 at 18:25
    Ендрю, не се срамувай, признай, че се опитваш да провериш могат ли да се приложат в съвременността похватите на Цвиич. Чакаме кога ще пристъпиш към точка 4 ))

    # 3 Andrej NL Says:
    декември 18th, 2010 at 18:25
    Macedonishe slaven (1890) a Slavomacedonichen dialekte (1891), и MIECZYSŁAW MAŁECKI со DWIE GWARY MACEDOŃSKIE од 1934 година, или VATROSLAV OBLAK со MACEDONISQHE . STUDIEN итн итн се битни за македонците и македонскиот јазик, а на мифки како вас најгеројатно Цвијич им е идол …

    # 4 Andrej NL Says:
    декември 18th, 2010 at 18:27
    Борис,

    писмен ли си или не си. Цвијич ми е битен колку и ланскиот снег… Исто гомно е како и секој бугарски историчар или географичар… Затоа и толку си го сакате, ИСТО СМРДИТЕ….

    # 5 Борис Says:
    декември 18th, 2010 at 19:04
    Пълен неблагдарник си, Ендрю! Как може така да очерняш своя идеолог? Погледни си похватите – по нищо не се различават от похватите на Цвиич.
    1. Очерняне на българите;
    2. Показване, че “българин” не е значело етнос;
    3. Сътворяването на нови българи от Русия и попадането на част от хората в Македония под “бугарската пропаганда” именно с помощта на Русия;
    4. – чакаме ))

    С изключение на едно: той твърди, че влиянието на българите в Македония изчезва с края на Самуил. А ти казваш, че Самуил направил македонска държава… ))

    # 6 Andrej NL Says:
    декември 18th, 2010 at 19:08
    Алоооооооо Цвиич може да биде само бугарски идеолог. ИСТО СМРДИТЕ па нема да се разликувате…

    # 7 totobg Says:
    декември 18th, 2010 at 19:12
    Да! Тезите на Цвиич се покриват 100% с текстовете на Ендрю!!! Разликата е, че Ендрю много често постира на….енглезки? Какво да го правиш – “сърбо-хърватите в една народностна група;”…. ))

    # 8 Борис Says:
    декември 18th, 2010 at 19:57
    На Цвиич трябва да бъде издигната огромна статуя в Скопие. Най-подходящото й място е в края на моста “Гоце Делчев”, така че да не може да се минава повече по него ))

    ОтговорИзтриване
  2. # 9 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 11:07
    Идеите са на Новакович, Цвиич ги приложи в теорията, а Тито – в практиката. Три велики преродбеника, направили възможно съществуването на македонската нация! Нерде Пулевски, нерде Новакович. Нерде Мисирков, нерде Цвиич. Нерде Колишевски, нерде Тито!
    Да си славите героите, ей!

    # 10 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 11:30
    б,лгари, секој што ги признал и ги признава македонците, голем непријател е за вас б,лгарите.

    # 11 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 11:32
    Цвиич не ви признал, ами ви измислил…:) :)

    # 12 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 11:47
    Абе ясно ака ми е интерсно откаде дойдоха тия “македнски славини” защо нокаде во средновековието непостой ни един доказ за нарот или племе “македнски словини” ва го има само во изпраните мозаци на фиромоните,србските пропагандатори от 19 век и техните еничари и тук таме некой на кой му е било платено да пише глупости .Защо во архивите на Османската империя нема НИ ЕДИН ДОКАЗ ЗА ПОСТОЕНЕТО НА “МАКЕДОНСКИ СЛОВЕНИ ” КОГА ОСМАСКАТА ИМПЕРИЯ Е ВЛАДАХА 500 ГОДИНИ МАКЕДОНИЯ ??????

    # 13 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 11:53
    Не мога да си обясня тази работа, тото – все едно ние да си нямаме страница в Уикипедия за братята Кирил и Методий. Ако погледнем, значението на тези византийци е по-малко за нас, отколкото Цвиич за македонците. А ние чак национален празник имаме за тях ))

    # 14 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 11:54
    Как ще има блейд, като тогава ги е нямало? Все едно да търсиш в османските архиви думата “компютър” ))

    # 15 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 12:04
    Една много хубава книга – Nationalism and territory: constructing group identity in Southeastern Europe. http://books.google.com/books?id=-7TgkO8utHIC&printsec=frontcover&hl=bg#v=onepage&q&f=false
    Заслужава отделен пост.
    Там може да се види как е създавана македонската нация като част от сръбската идея за завладяване на нови територии. Да видят бракята, че не са изключение, че има и други нови народи, създадени като тях и да не се срамуват толкова от създателите си ))

    # 16 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 12:10
    ги славиме и ќе ги славиме, имате нешто против!?

    # 17 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 12:12
    Цалата работа е, че македонизма се развива от сърбите….и започват да се дават смешни интерперетации на историята от рода “македнските словени биле писани като българи е смисъла на прости и ограничени луге” да ама Вулгарус е вулгарен не на гръцки език а на латински само ,че това се тиражира и готовата интерпретация се приема за вистина.И така Македнстите излагат тезата дека “Вулгарос” на бръзки не било българин като еднос туку “вулгарен прост” е ….да но в офицялните турски докумети пиши само за българи,български села (да разбираме прости села ли ???),български училища и църкви ?…па глупавите македнсци во Османската империя наместо са си градат свой църкви,училища и т.н сабирале сиромашки пари па градели български …ццццц мнго глупави биле тиа македнци во 17 и 18 век

    ОтговорИзтриване
  3. # 18 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 12:14
    на бугарите им помогнаа русите, Александар II-руски цар. И како нација вас ве формираа русите, бидејќи и вие, како и македонците бевте ~5 века под турско ропство.

    # 19 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 12:14
    mariage славите со сакате туку докога во Р.Македония ке се лаже за историята ??? Бидайте си македонци па за историята нетребе да се користи за пропаганди !

    # 20 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 12:22
    mariage,
    ами това казвам и аз – вземете най-напред направете му на човека една страница в Уикипедия. Заслужил си е място в паметта ви!
    Blade2,
    в това е трагедията им: хем още следват техните “теории” и крепят на тях “идентитетот” си, хем ако го обявят светът ще се скъса от смях ))

    # 21 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 12:23
    mariage тресеш глупости БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРВИ И УЧИЛИЩА СЕ ГРАДАТ ОЩЕ ВО 1823Г. ПО ПОРАКА НА ТУСКИОТ СУЛТАН ТУКА РУСНАЦИ НЕМА !…Е ова дека бугарите биле нация измислена от руснаците е найсмешният довот во македнизката пропаганда оти “македнонецот” Пасии Хилендарски пише “История славенобългарская ” во 1760г. 120 години порано от руско-турската война каде пише само за българи во Македония па за македнски словени нема писан ни един збор….;)

    # 22 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 12:26
    македонците се многу стар народ, кој опстојува, еве веќе, трет милениум.

    # 23 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 12:29
    Која е причината што вие бугарите ги негирате македонците. Дали, можеби, се надевата да ја присоедините Македонија кон Бугарија!?

    # 24 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 12:30
    Най-големия проблем на македонците е ,че се опитват с историята да си го “бранат идинитетот” и тука е найголмиот им проблем оти историята е наука на фактите а не на свободните интерпретации.Понеже ФИРОМ е още в изолация и младите хора трудно достигат до истината понеже когато от малък са ти прали мозъка като голям трудно може да разбереш простите истини.

    Имаше преди време един интересен пост на една македонска девойка която студира во Лондон …интерсно какво е разбра тя там ….ето го поста интересен е
    http://mkhistoria.blog.com.mk/node/146460#comment

    # 25 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 12:33
    секојпат во еден народ имало и ќе има малодушни и предавници на својот род, како што и ден денес има македонци кои се одродиле и им служат на туѓи интереси.

    # 26 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 12:34
    mariage НЕ НЕГАИРАМЕ СЕГА ВО 21 ВЕК МАКЕДОНЦИТЕ ОТИ ВИЕ СТЕ ФАКТ ОТ 1944Г. КОГА ВИ НАПИСАА АЗБУКА,КНИЖОВЕН МАКЕДСКИ ЕЗИК,ОТ 1944Г. ПОСТОЯТ МАКЕДОНСКИ УЧИЛИЩА,ЦЪРКВИ И Т.Н. ТУКУ ние дебатираме за историята во коя йасно е докажано дека до 1944г. непостой македнска нация,училища,църкви,цареви,македнска държава…не постоят докази за народ кой да се е самоопределал како македнсци или македнски словени !

    # 27 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 12:34
    ….”се надевата да ја присоедините Македонија кон Бугарија!?”…Пази Боже!

    ОтговорИзтриване
  4. # 28 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 12:35
    тие одродени македонци подпаднале под туѓо влијание, под туѓа пропаганда, од кои најсилна е бугарската пропаганда, секако таа и финансиски е најмоќна.

    # 29 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 12:45
    Blade2
    mariage ти постави едноставно прашање на кое за жал немаш одговор. Историјата не е причина за да се негира еден народ. Во вашиот случај е жедта за територија. Од секогаш тоа била. И вас сеуште ве лажат комунистите и вие сеуште по цел ден дробите од тоа вашата комуњарска историја која постои од рускотурската војска до денес.
    Од Самоил до вашето ослободување кое го направиа Русите нема ништо. Празно.
    Впрочем, зошто ние крадеме историја? Па ние нити Кубер нити Кубрат а уште помалку Аспарух ви ги спомнуваме. Ниту па 3 Март ви го присвојуваме како што вие сакате да го присвоите 2Август. Кој чива историја присвојува е многу дискутабилно прашање. Вие уште летате по руско-комуњарската историја. А секое поново издание на некој помлад историчар веднаш го негирате и не го споменувате. Секој нов историски факт вие го негирате. Како што е тоа дека вие всушност сте Памирци.

    # 30 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 12:45
    mariage каква бугарска пропаганда во 1760г. гога и Македония и Бугария биле под турско робсво ???

    Па за глупавите исводи :
    ” Дали, можеби, се надевата да ја присоедините Македонија кон Бугарија!?”

    mariage ва поредната македнистическа пропаганда на србоманите да се плашат македнците со бугарите ва е пропганда от 55 години на луге кой довчера беха на яслата на Београд.Вистината е дека на Бугария не требе територията на Р,Македония и како знаеш Бугария прва е прзна Р.Македния па после и председателот Желев лобира и Русия и Турция да ви признаат .ДАЛИ АКО САКАМЕ ДА ВИ ПРИСВОЙМ ТЕРИТОРИЯТА КЕ ВИ ДАВАМЕ 100 ТЕНКА,150 АРТИЛЕРИСКИ ТОПА, АВТОМАТИ И Т.Н. …ПА И ДАЛИ СИ СВЕСНА ДЕКА БЪЛГАРИЯ Е ЗЕМЯ ОТ ЕУ И Е ПОДПИСАЛА ДОГОВОРИ ДЕКА НЕМА ТОТАЛИТАРНИ ПРЕТЕНЦИ СРЕМО НИКОЯ ЕВРОПЕЙСКА ЗЕМЯ ???…ПА КАК МОЖЕТЕ ДА ВЕРВАТЕ НА ВАКВИ СМЕШНИ ДЕТСКИ ПРИКАЗКИ !

    # 31 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 12:51
    Ако сето тоа не е така, како што коментирам јас, тогаш зошто не запрете со негирање и фалсификување на македонците и македонската историја.

    # 32 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 12:54
    svabo ТРЕСЕШ ГЛУПОСТИ КОГА СИ НЕМАШ ПОЙМА ЗА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ :

    “Од Самоил до вашето ослободување кое го направиа Русите нема ништо. Празно.”

    Имаш интернет па види до кога е била ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА !!!!!!

    http://kodeks.uni-bamberg.de/Bulgaria/BulgariaHistMaps.htm

    Иасторически атлас по години от новата ера там ке видиш докога е била българската държава !!!!
    http://www.euratlas.net/history/europe/2000/index.html

    “”Во вашиот случај е жедта за територија. ”
    ЛАЖЕШ И ВА ГО ИМА САМО ВА ВАЩЕ ИЗПРАНИ МОЗАЦИ ТОВА СА НАЙГОЛЕМИТЕ ЛАГИ !!!!! ВА Е ПРОПАГАНДА ОТ ВРЕМЕТО НА ТИТО АЛООО СЕГА 21 ВЕК ДАЛИ СВЕСТЕН ДЕКА ВРЕМЕТО Е ДРУГО !!!

    “Впрочем, зошто ние крадеме историја?”
    ЕДИСВЕНАТА ТОТАЛИТАРНА ЗЕМЯ ВО ЕВРОПА СЕГА Е ФИРОМ ПА АКО НЕ СИ СВЕСТЕН ЗА ВА РАБОТА ЗАНЧИ ДЕКА ИМАШ ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ СО МОЗАКОТ !
    http://mkhistoria.blog.com.mk/node/146460#comment

    # 33 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 13:00
    За Швабата и Оксана: 100 пъти съм писал, че ние ви признаваме като нов народ!!!! Нещо неясно?…:)

    ОтговорИзтриване
  5. # 34 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 13:01
    “Ако сето тоа не е така, како што коментирам јас, тогаш зошто не запрете со негирање и фалсификување на македонците и македонската историја.”
    и
    Кажи кой фолшификува история ?? МАНУ комунарите написаа македнска история сакам да те прашам .МАНУ вели дека ВМРО била македнска партия на етническите македонци.Па прашането ми е :

    КАЖИ ЗАЩО ВО ФИРОМ НЕ Е ПОБЛИКУВАНА НИ ЕДНА КНИГА СО СПОМЕНИ НА НЕКОЙ ВОЙВОДА ОТ ВМРО КАКО КНИГАТА НА ЕДИН ОТ ОСНОВАЧИТЕ НА ВМРО Д-Р ТАТАРЧЕВ ??????

    Ва е книгата на д-р Татарчев основач на ВМРО от издадена во 1928г. ЗАЩО МАНУ ИСТОРИЧАРИТЕ НЕ ПОБЛИКУВАТ И ВО ФИРОМ ???

    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs371.snc4/45409_142221619147406_101815173188051_179176_6982331_n.jpg

    ПРОЧЕТИЯ ВА КНИГА ПА ПОСЛЕ КЕ ДЕБАТИРАМЕ КОЙ ЛАЖЕ ЗА ИСТОРИЯТА И КОЙ Е ФОЛШИФИКУВА .ПОЗДРАВ

    # 35 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 13:04
    В най добрия случай до 1945 г. не повече от неколко хиляди души са имали самоопределение на македонци. Така че и вие да се съобразявате – във ваш интерес е!!!

    # 36 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 13:06
    БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ПРИЗНАВАМЕ СЕГА 21 ВЕК ПОСТОЕНЕТО НА МАКЕДНСКИ НАРОД ПОСЛЕ 1944Г. ТУКУ НЕПРИЗНАВАМЕ ПОСТОЕНЕТО НА МАКЕДОНЦИ ДО 1944Г. ВО ИСТОРИЯТА ОТИ ВА Е ВИСТИНАТА …КОГА САКТЕ ВИ СИ ВЕРВАЙТЕ ВО ЛАГИ САМО НЕМОЙ ДА ИЗЛАЖИТЕ СВЕТСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ ДЕКА СТЕ ПОСТОЕЛИ ПРЕДИ ВРЕМЕТО НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЙНА !

    # 37 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 13:07
    Бладе2
    Ти навистина си ограничен комуњар и ништо друго. Рве да ти кажам директно врзано за постов мене идол не ми е Цвијич туку Петко Р. Славејков. Еве зошто.

    Македонското прашање

    Петко Рачев Славејков

    Објавено на 18-ти јануари 1871 во весникот „Македонија“ во Цариград.

    Македонското прашање најпосле излезе на јаве и се појави во печатот. Велиме најпосле зашто ова прашање не е нова работа. Сме чуле за него уште од пред десетина години од некои од Македонија.
    http://bg.wikisource.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81

    # 38 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 13:22
    Тука се и другите писма на мојот фејворит г.Славејков преку кои се гледа како делувала бугарската држава. Се гледа дека трошеле големи пари за да ги натераат Македонците да веруваат дека се бугари. Тука се поткупувале и локални свештеници и……..
    http://mk.wikibooks.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE_%D0%BE%D0%B4_%D0%9F._%D0%A0._%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2_-_19_%D0%A4%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8_1874
    и
    http://mk.wikibooks.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE_%D0%BE%D0%B4_%D0%9F._%D0%A0._%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2_-_19_%D0%A4%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8_1874
    и т.н.
    Затоа те молам немој више со вашите срања околу бугарските корени на Македонците и стварањето на нацијата во 1944г. Едноставно, сето тоа и вашите големци го знаеле само Вас ве лажеле комуњарите.

    # 39 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 13:26
    …”како делувала бугарската држава. Се гледа дека трошеле големи пари за да ги натераат Македонците да веруваат дека се бугари”…..Трето писмо од П. Р. Славејков – Февруари 1874
    (19 февр. 1874, Солун)…..Алооооооооо Швабоски, за каква бугарска държава говориш в 1874 г.?

    ОтговорИзтриване
  6. # 40 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 13:30
    Токму така. Бугарската црква која во тој период била неформална Влада во сенка.

    # 41 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 13:35
    И кой давал големите пари на българската църква, например в Скопие, за да прави “българска пропаганда”? Да не би хората от Скопие да давали мило и драго за такава пропаганда, а? ))

    # 42 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 13:41
    И ме разочаравте што престанавте да го величате Стојан Новаковић. Нели за него велевте дека он е таткото на македонизмот затоа што напишал едмо писмо до министерот на просветата на Кралство Србија, Белград во 1887 г
    Или со негово “заборавање“ сакате да се “заборават“ и писмата на вашиот Славејков?

    # 43 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 13:45
    Новакович е таткото на македонизма, разбира се. Мозъкът. Цвиич е устата, а Тито – онази работа… И стана македонизъм! ))

    # 44 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 13:48
    А Славејков?

    # 45 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:52
    Ruski tekst:…С 1923 по 1931 правительства Болгарии формировались союзом буржуазных партий «Демократический сговор» во главе с Александром Цанковым до 1926, а затем – с македонцем Андреем Ляпчевым. Вооруженные отряды ВМРО властвовали в стране, раздираемой политическими разногласиями. В самой ВМРО тоже существовали глубокие противоречия, порой доходившие до кровопролития. Лидер этой организации Тодор Александров был убит за антикоммунистическую политику. ВМРО раскололась на умеренное крыло во главе с Александром Протогеровым, который поддерживал Балканский союз, открывавший путь к решению македонской проблемы, и на экстремистское крыло во главе с Иваном Михайловым, который наряду с болгарскими националистами и монархистами отстаивал старую идею Великой Болгарии. После убийства Протогерова в 1928 позиции Михайлова в ВМРО упрочились, но это была пиррова победа. Сотни членов этой организации уничтожались с применением гангстерских методов, а сама она окончательно распалась; в 1934 правительство объявило ее вне закона. Главарь ВМРО Михайлов бежал за границу…

    mariage said this on декември 17, 2010 at 7:32 pm

    # 46 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:52
    prevod na ruski tekst: … Од 1923 до 1931 владите на Бугарија се формирале со сојузирање на боржуаските партии “Демократски договор“ на чело со Александар Цанков до 1926, а потоа – со македонецот Андреј Љапчев. Вооружените одреди на ВМРО властвувале со земјата, растргната од политичките разногласија. Во самата ВМРО исто така постоеле длабоки противречности, често доведувајќи до крвопролевања. Лидерот на таа организација Тодор Александров бил убиен за антикомунистичка политика. ВМРО се распаднала на умерено крила на чело со Александар Протогеров, кој го подржувал Балканскиот сојуз, кој го отворал патот кон решение на македонскиот проблем, и на екстремно крило на чело со Иван Михајлов, кој напоредно со бугарските националисти и монархисти ја подржувал старата идеја за Голема Бугарија. После убиството на Протогеров во 1928 позициите на Михајлов во ВМРО се зацврстиле, но тоа било пирова победа. Стотици членови на таа организација биле ликвидирани со примена на гангстерски методи, а самата таа дефинитивно се распаднала; во 1934 владата неа ја прогласила надвор од законот. Главарот на ВМРО Михајлов побегнал во странство…

    mariage said this on декември 17, 2010 at 8:17 pm

    ОтговорИзтриване
  7. # 47 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:54
    В 930 г. началось возстание славян против болгар в Македонии, но болгары все еще были сильны и продолжали свои нападения на западную Македонию, от р. Струм. К 963 году болгары были окончательно изгнаны из Македонии, в которой образовалось Славяно-Македонское царство, ничего общаго не имевшее с болгарским. В 967 г. русский князь Святослав разбил болгар и завоевал от них множество городов, в 970 г. он дошел до Филиппополя, а затем возвратился в Киев.

    mariage said this on декември 15, 2010 at 5:58 pm

    Во 930 г. започнало востание на словените против бугарите во Македонија, но бугарите сеуште биле силни и ги продолжувале своите напади на западна Македонија, од р. Струма. Кон 963 г. бугарите конечно биле избркани од Македонија, во која се формирало Словено-Македонско царство, кое немало ништо заедничко со бугарското. Во 967 г. рускиот кнез Свјатослав ги разбил бугарите и завојувал од нив мноштво градови, во 970 г. тој дошол до Филипол, а потоа се вратил во Киев.

    mariage said this on декември 15, 2010 at 6:08 pm

    # 48 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:55
    В 976 г. Царь Самуил Шишман овладел Воденой, острово, Могленом, Мельником, Струмницей, Охридой, Прилепом, Скопией, которыми владели некоторое время болгары. В 987 г. македонцы, под его предводительством, разбили под Ихтиманом и Самаково войско императора Василия; в 995 г. Самуил овладел Салониками и основал резиденцию в Охриде. В следующем году Самуил потерпел сильное поражение от греков под Салониками и к 1001 году возвратил им кроме Салоник Сервию и Веррию, в 1002 г. Водену, Виддин, Скопию. Между 1003-1018 годом все славянские княжества в Македонии стали вассалами Императора Никифора.

    mariage said this on декември 15, 2010 at 6:10 pm
    И ова е преведено од руски извори од 1908 г. Во 976 г. царот Самуил Шишман завладеал со Воден, острово, Моглен, Мелник, Струмница, Охрид, Прилеп, Скопје, со кои некое време владееле бугарите. Во 987 г. македонците под негово водство ја разбиле кај Ихтиман и Самоков војската на императорот Василиј; во 995 г. Самуил завладеал со Солун и основал резиденција во Охрид. Во следната година Самуил претрпел тежок пораз од грците кај Солун и кон 1001 г. им го вратил освен Солун Сер и Бер, во 1002 г. Воден, Видин и Скопје. Помеѓу 1003 – 1018 година сите словенски кнежевства во Македонија станале вазали на Императорот Никифор.

    mariage said this on декември 15, 2010 at 6:26 pm

    # 49 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:56
    В 1263 г. болгарский царь Константин Асен овладел Скопией, Поречем, Пологом и землями до Прилепа, но вскоре возвратил их Византии, после чего болгары уже навсегда были удалены из Македонии.

    Превод: Во 1263 г. бугарскиот Константин Асен завладеал со Скопје, Порече, Полог и земјите до Прилеп, но наскоро и ги вратил на Византија, после кое бугарите веќе засекогаш биле отстранети од Македонија.

    mariage said this on декември 15, 2010 at 7:30 pm

    # 50 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 13:56
    Славејков уште во 1871г. напишал што слушнал од Македонското население за своето потекло и поврзаноста со Бугарите.
    @Чували сме и друго основание. Някои македонисти ся делят от българите по друга причина, по тази: че те са чисти славене, а българите са татаре и не знам що.
    @Си знаел човекот уште тогаш. И ништо не се сменило до сега.

    # 51 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:57
    Итак болгары не могут основывать свои исторические права на Македонию, которыя всецело не на их стороне. Они были опустошителями, мимолетными завоевателями, но не аборигенами или многолетними ея влядетелями.

    Превод од руски: И така бугарите не можат да ги полагаат своите историски права на Македонија, која исцело не е на нивна страна. Тие биле опустошувачи, повремени завојувачи, но не аборигени или повеќегодишни нејзини завојувачи.

    mariage said this on декември 15, 2010 at 7:37 pm

    ОтговорИзтриване
  8. # 52 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:57
    Од руски извори, 1908 г.
    С 1860-х годов болгары занимались лишь фальсификацией и подделкою исторических документов, за которые платили большия деньги. Впоследствии все это было разоблачено, как русскими, так и иностранными учеными, но дело было уже сделано: Карта Сан-Стефанской Болгарии была начертана и на берлинском конгрессе она все же имела успех.

    Превод: Од 1860 -тите години бугарите се бавеле само со фалсификација и искривување на историски документи, за кои плаќале големи пари. Во периодот кој следел сето тоа било разобличено, како од руските научници, така и од странските научници, но делото веќе било направено: Картата на Санстефанска Бугарија веќе била нацртана и на берлинскиот конгрес таа сепак имала успех.

    mariage said this on декември 15, 2010 at 7:53 pm

    # 53 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 13:58
    (ruski tekst od 1908 g.)…19 февраля председатель Государственной Думы Н.А. Хомяков перед закрытием заседания, прочел телеграмму из Варны, покрытую продолжительными аплодисментами. В телеграмме между прочим говорилось, что 19 февраля жители города Варны чествовали «30-летие Сан-Стефанскаго мирнаго договора, определившаго естественныя границы Болгарии». Но на чем же основались эти «естественныя» границы Болгарии? Кто их определил и обозначил? Граф Н.П. Игнатьев, но почему же не новопожалованный папский граф Артур Ив. Череп-Спиридович или осыпанные болгарским золотом П.Н. Милюков или г. Башмаков?

    В настоящее время болгары настолько объединились, что искать им в Турции следует не своих соотечественников, о которых там никто прежде не слышал, а по-просту объявить Турции войну и Занять Македонию.

    Есть права историческия, есть права этнографическия, есть право сильного.

    На какое же права опираются братушки?

    Конечно не на историческое и даже не на этнографическое, ибо историю не переделаешь…

    Sledi Prevod od ruski:

    mariage said this on декември 16, 2010 at 8:35 pm

    Prevod od ruski, na tekst od 1908 g.):… на 19 февруари претседателот на Државната Дума (парламентот) Н.А. Хомјаков пред затворање на седницата, прочитал телеграма од Варна, пропратено со долги аплаузи. Во телеграмата помеѓу другото се зборувало, дека на 19 февруари жителите на градот Варна ја славеле “30 – годишнината на Сан-Стефанскиот мировен договор, кој ги одредувал природните граници на Бугарија“. Но, на што точно се засновале тие “природни“ граници на Бугарија? Кој ги одредил и означил? Грофот Н.П. Игњатев, но зошто, пак, не новодојдениот папски гроф Артур Ив. Череп-Спиридович или опсипаните со бугарско злато П.Н. Милјуков или г. Башмаков?
    Во денешно време бугарите толку се обединиле, што нив не им треба во Турција да ги бараат своите сонародници, за кои порано никој не слушнал, туку едноставно на Турција да и објават војна и да ја Завземат Македонија.
    Постојат историски права, постојат етнографски права, постои право на силниот. На кое, пак, право се потпираат братковците?
    Се разбира не на историските и дури не на етнографските, зошто историјата не можеш да ја преправиш…

    mariage said this on декември 16, 2010 at 9:09 pm

    # 54 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 14:04
    Бугарчиња, ве нема? Или се работи за еден со неколку ника? Па сега гугла и бара одговори? Или остана без зборови па чека да се заборави ова? буахахахахахахаха

    ОтговорИзтриване
  9. # 55 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:11
    Македонскиот народ бил нов, од 1944.

    БУГАРСКИ ШУПЦИ, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ИМЕТО ГО ДОБИВА ЗВАНИЧНО ВО 1944 ГОДИНА, А Е ФАКТ ОД ДОСЕЛУВАЊЕ НА СЛОВЕНИТЕ НА ОВАА ТЕРИТОРИЈА.

    # 56 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:15
    Првото Бугарско царство завршува во 971 година, кога Цимискис го однел Цар Петар во Исанбул, го соголел, му ја земал круната и го прогласил за византијски чиновник….

    Второто “бугарско” царство, почнува во 1185 година со востанието на власите Иван и Асен …

    Се друго е лага ….

    Ама и за време на двете царства, територијата на Македонија била освојувана, ако воопшто знаете што е освојување за тој период…. Никогаш не била бугарска земја …. Секогаш во историјата била периферна територија на Византија …

    Затоа кога зборуваме за народи, треба да се вратиме назад на потеклото на словените и татарите за да знаеме кој е постар народ, ама кога се однесува на Балканот, Македонскиот народ е постар на Балканот.

    # 57 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 14:22
    Казах ви аз, че трябва да му издигнете статуя на Цвиич – ето, все още използвате неговите идеи, за да “браните идентитетот”. И светът го гледа това:
    ====================================
    The Macedonian nation have “clear historically rooter consciousness of national identify.”
    ====================================
    Така че, бракя от държавата на Изток, издигайте статуя на Цвиич, но забравете теориите му. Светът ще се побърка от смях с вашата “история” ))

    # 58 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:23
    Цвијич смрди исто како и секое бугарско гомно кое не је признава македонската нација од век и веков …

    # 59 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 14:24
    identify=identity.
    Когато заговорите за история, спомняйте си този цитат. Полезно ще ви е ))

    # 60 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 14:25
    Ендрю, не говори така за учителя си! Или престани да прилагаш похватите му, плагиат такъв!

    # 61 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:30
    Па ти реков и вчера, Цвијич и сите српски гомна до конечното ослободување на Македонија, смрдат исто како и сите бугарски. Разликата е што србите секогаш ве шупчеле….

    # 62 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:31
    Цвијич го спомнувате повеќе вие, изгледа добро ве ебел, па не го вадите од памет, отколку македонците ….

    # 63 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 14:32
    “…..Првото Бугарско царство завршува во 971 година, кога Цимискис го однел Цар Петар во Исанбул, го соголел, му ја земал круната и го прогласил за византијски чиновник….

    Се друго е лага ….”

    Е зат’ва сте ФИРОМ, циганин:

    http://chitanka.info/lib/text/2382/10#textstart

    http://books.google.com/books?id=LvVbRrH1QBgC&printsec=frontcover&hl=bg#v=snippet&q=Samuel&f=false

    ОтговорИзтриване
  10. # 64 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 14:35
    “….Macedonishe slaven (1890) a Slavomacedonichen dialekte (1891), и MIECZYSŁAW MAŁECKI со DWIE GWARY MACEDOŃSKIE од 1934 година, или VATROSLAV OBLAK со MACEDONISQHE . STUDIEN итн итн се битни за македонците и македонскиот јазик…”

    И двамата автори определят съответните диалекти като диалекти на БЪЛГАРСКИЯТ език, ЦИГАНИН! Кого лъжеш ти бе монголец жалък?Бе ти не разбра ли, че вашите ЛЪЖИ минават само у гетото!!! Дебил……

    # 65 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:39
    Не може јазик кој е произлезен од македонскиот дијалект да биде постар од самиот дијалект.

    Тоа само неписмени можат да го тврдат … Затоа застани си во ред…

    # 66 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:43
    А за вашите чиотанки ми е сосема јасно какви глупости може да пишува кога вие сте станале вакви глупаци….

    “В Западна България “,

    Каква Западна България бре шупак еден, кога Цимиски дошол до Дунав, ви ја завземал престолнината, ви го заробил царот.

    ПО СИТЕ ТОГАШНИ ПРАВИЛА, СО ТОА ПРЕСТАНАЛО ДА ПОСТОИ БУГАРСКОТО ЦАРСТВО….

    Востанието на Самоил е дигнато прво во Бугарија, а царството е направено по смртта на Цимискиес, значи кога веќе не постоело бигарско царство.

    Сочекај го мојот следен пост па после јади гомна, вака како предјело ке ти застанат во грло, може ке се удавиш па нема кој да ми го чита постот…

    # 67 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 14:47
    “……Па ти реков и вчера, Цвијич и сите српски гомна до конечното ослободување на Македонија, смрдат исто како и сите бугарски. Разликата е што србите секогаш ве шупчеле….”

    Сърбите дали са ни “шупчеле” или не, вие у гетото нема къ да знаете. Самият факт, че сърболята са по територия по-малки от 2 наши области и че от техните просяци не можем да се разминем сутрин в метрото, показва кого и дали некого могат да “шупчаааааат”. Аннадънму, прост? И друго – САНУ-МАНУ и Цвиич е като монголец и метилова рикия, ели ако сакаш като монголец и сръбска чалга, т.е. разлика НЕМА. Па ти сеа види дали не требе един паметник на Цвиич да му дигнете. усФАри :)

    # 68 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 14:49
    “…..Не може јазик кој е произлезен од македонскиот дијалект да биде постар од самиот дијалект….”

    За това кво може и кво не може, кое и дали е диалект, последното, което ги интересува учените, е мнението на Монголските “учени” :)

    # 69 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 14:53
    “……ПО СИТЕ ТОГАШНИ ПРАВИЛА, СО ТОА ПРЕСТАНАЛО ДА ПОСТОИ БУГАРСКОТО ЦАРСТВО….

    Востанието на Самоил е дигнато прво во Бугарија, а царството е направено по смртта на Цимискиес, значи кога веќе не постоело бигарско царство. …”

    Естествено, че е вдигнато в България, дебил! И естествено, че благодарение на СЪЩОТО въстание, България е ПРОДЪЛЖИЛА да съществува още много години, ЧЕТИ бе идиот, чети квото ти тикнах у муцуната! Ели усФари недей, и така никой не го е грижа дали ви има ели па ви нема ……….вие сте само предмет на вицове.

    # 70 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 14:58
    Прво вие сто Цвиич сте како брат и сестра…. Затоа ај едно 69 удрете си …

    # 71 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:00
    Па глаголицата и старословенскиот јазик се пред воопшто да се помисли на кирилицата ….

    Во 913 станал старословенскиот јазик званичен јазик во Бугарија, а некаде во деветнаести век Лескиен го нарекол старобугарски, и од тогаш ко слепци јадете дека сте имале некаков јазик… А сте збореле и пишувале грчки …

    ОтговорИзтриване
  11. # 72 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:01
    Ти реков сочекај го мојот следен пост па ке видиме што рекол Скилица за востанието, а тогаш …

    # 73 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 15:08
    Еве што пишува во Руски словар од 1894 г.: Комитопулот Никола и неговите синови Мојсеј, Давид, Арон и Самоил кренале востание против Бугарија, бугарите биле избркани, а Македонија станала посебна држава.

    # 74 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 15:09
    “…..Па глаголицата и старословенскиот јазик се пред воопшто да се помисли на кирилицата ….”

    Точно така. За глаголицата ние винаги сме им били благодарни на гърците, а славянският език е езика на нашите предци. Вие – монголците и с двете неща имате връзка, колкото и със сиуксите!!

    “…..Ти реков сочекај го мојот следен пост па ке видиме што рекол Скилица за востанието, а тогаш …”

    Да не забравиш и кво рекла г-жа ЛикапиНА бре!!

    Буахахахахааааа :):):):)

    Ти бе монголецо, за нас си като Молдавска Планина. усФари!!

    # 75 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 15:14
    Готови сте, бугари-блогер, ги губите позициите, се заплеткавте во историските лаги.

    # 76 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:19
    Вашите претци лаеле на некој непознат јазик, а пишувале по сите камени иснкрипции пронајдени на грчки јазик.

    Старо словенкиот јазик, базиран на МАКЕДОНСКИОТ ДИЈАЛЕКТ од околината на Солун, КОЈ НИКОГАШ ПРЕД ТОА НЕ СТЕ ГО ОСВИЛЕ, па и не можело да се говори бугарски ниту на пазар, е јазикот кој сте го усвоиле во 913 година по наредба на Симеон….

    Само глупак може да помисли дека некој може на некој народ да му нареди да си го усвои јазикот …..

    Ама од бугарин повеќе и не можам да очекувам…

    # 77 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 15:21
    “…….Во 913 станал старословенскиот јазик званичен јазик во Бугарија, а некаде во деветнаести век Лескиен го нарекол старобугарски…”

    усФари така, монголецо?? А кво прайме с овой “Лескиен”:

    “……Внимавай, за да ти разкажа. Нека главата ти бъде горното небе, а преградата, която е над езика, е второто небе. Затова елините го наричат ураниск, т.е. небце, а по БЪЛГАРСКИ се нарича “лалоцы”. ”

    А това е колко века преди вашият “лескиен”???

    http://www.promacedonia.org/zv/zv5_2b.html

    КАжи бе ЦИГАНИН???

    Аре на бегане , буахахахахахааааааа :):):)

    Че отговорят на ВЪРБА :)

    Дотука беше със САНУ-МАНУ, колко са само лесни………

    ОтговорИзтриване
  12. # 78 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:24
    THE arrival of the Byzantine mission in Great Moravia in 863, led by Constantine the Philosopher and his brother Methodius, was a turning point in the historical and cultural development of the Slavs. Ever since then the Slavs have had their own language and their own letters-the Glagolitic alphabet invented by Constantine which was replaced in the tenth century by the Cyrillic alphabet, and which is used to-day by the orthodox Slavs.’The Macedonian dialect, which was spoken by the Slavs around Thessalonica and which the two brothers knew well, remained the literary language of allthe Slavs for several centuries. It is customary to call this common literary language “Slavonic” or “Church Slavonic,” and the oldest version-that from the ninth to the eleventh century-”Old Church Slavonic.’ All the works necessary to the cultural progress of the Slavs were written in this language.

    # 79 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 15:27
    “….Само глупак може да помисли дека некој може на некој народ да му нареди да си го усвои јазикот …..”

    Така е, идиот, во право си. И затова никой НИЩО не е “усвоявал” нито в 913, нито в 1913! Просто един чужд език – ГРЪЦКИЯТ повече не е бил официален за нас и готово! А м/у другото той все пак е продължил да бъде ОФИЦИАЛЕН чак до времето на цар Самуил – бегай за виза и иди в “Св. Ахил” за да ти се разяснят некои неща и за езика по това време ….. :):)

    # 80 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:28
    До 913 сте си биле и по јазик и по обичаи турко-иранско-утургско-чувашко-монголско-татарско племе. Сте го смениле јазикот и мислите дека сте станале славјани???

    Е па направи си сунет и тогаш ке станеш муслиман….

    Тоа е вашата логика.

    ТАТАР ЕДНАШ ТАТАР ЗАСЕКОГАШ

    # 81 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 15:30
    Ква ти е “поентата” с АНОНИМНИТЕ текстове на английски?? Спамиш яко, а??

    # 82 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 15:31
    “….Сте го смениле јазикот и мислите дека сте станале славјани???…”

    и

    “….“….Само глупак може да помисли дека некој може на некој народ да му нареди да си го усвои јазикот …..”

    Буахахахахахаааааааааааа :):)

    Во право си, монголецо, само ГЛУПАК!!!!! Истински ГЛУПАК!!

    :):):)

    # 83 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 15:35
    “….Сте го смениле јазикот и мислите дека сте станале славјани???…”

    А м/у другото кога че отговориш кой е во право – вашият “Лескиен”, ели великият средновековен писател Йоан Екзарх??? Нека да позная – че се правиш на МОНГОЛЕЦ и “ГЕРОИЧНО” нема да отговарааааш, да??

    Буахахахахахааааа :):):)

    # 84 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:41
    Кој анонимен текст бе шупак еден. тоа е почетокот на студијата THE ORIGINS OF THE SLAVONIC LITURGY од ANTONIN DOSTAL претставена на симпозиумот за “The Byzantine Mission to the Slavs: St. Cyril and St. Methodius,” одржан во Dumbarton Oaks во мај I964.

    ОтговорИзтриване
  13. # 85 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:42
    Eastern Europe: an introduction to the people, lands, and culture od Ричард Фрукс на страна 796 стои

    “The earliest inhabitants of today’s Bulgaria used Greek inscriptions for official matters. In 893 an assembly called by Khan Boris officially adopted the Cyrillic alphabet and the Slavic language”

    # 86 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:45
    Па на кој јазик пишувал Егзарх, на бугарски ???

    # 87 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 15:52
    The most important authors in Old Church Slavonic after the death of Methodius and the dissolution of the Great Moravian academy were Clement of Ohrid (active also in Great Moravia), Konstantin Preslavski, Chernorizetz Hrabar and Joan Ekzarh, all of whom worked in medieval Bulgaria at the end of the 9th and the beginning of the 10th century.

    # 88 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 16:35
    Имах прашане ама сите фиромони избегаа от него ;

    АКО СЕ ПОСТОЕЛИ МАКЕДНЦИ ИЛИ МАКЕДНСКИ СЛАВИНИ ЗАЩО ВО ТУСКИТЕ АРХИВИ НЕМА НИЩО ПИСАНО ????

    И ОЩЕ ЕДНО ПРАШАНЕ :

    ВО 1870Г. ТУРСКИОТ СУЛТАН ДАВА МИЛЕТ НА БЪЛГАРИТЕ И ГИ ПРИЗНАВА КАКО НАРОД …ПО КАСНО МИЛЕТ ПОЛУЧАВАТ СИТЕ НАРОДИ ВО ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИ ИСТО И ВЛАСИТЕ ….ИНТЕРЕСИРА МЕ ЗАЩО ВО ТИА ГОДИНИ МАКЕДНЦИТЕ НЕ СА ПОБАРАЛИ МИЛЕТ КОГА СЕ ДАВАЛ НА СЕКОЙ НАРОДНОСТНА ГРУПА ВО ОТОМАНСКТА ИМПЕРИ ?????

    # 89 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 16:59
    Затоа што ти тресеш глупости… А немаш ни основни познавања..

    Турците под бугарин, не мислеле на етнички бугари туку на целото славјанско население кое не се грци … Религиозно се водела евиденцијата во турско време ….

    Во 1870 година ако не биле Русите, вие ке сте си биле уште најобично татарско племе, први братучеди на турците… Ама заради контрола на Босфор и Дарданели и излез на Бело море, РУСИТЕ ве направиле славјански народ, ви издејствувале милет, ви направиле држава и ја управувале таа држава.

    А ти ако знаеш своја историја, објасни што кој кур барале Русите во “бугарска” држава. Цела армија, крал ви бирале, сите високи функции ги држеле Руси???

    # 90 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 17:28
    В 1909 г. четвертый раз посетил Македонию в качестве корреспондента ряд российских газет известный беллетрист А.В. Амфитеатров (1862-1938). В книге “Славянское горе” [38] он практически повторил выводы, сделанные им ранее, в путевых заметках “Страна раздора” [39]: “Македонцы – это ни болгары, ни сербы, а первобытный славянский народ, с простым корневым языком в высшей степени способным подчиняться любой форме, которую предложит ему другая, более влиятельная и выработанная славянская культура”

    # 91 mariage Says:
    декември 19th, 2010 at 17:35
    Во 1909 г. по четврти пат ја посетил Македонија во својство на кореспондент на низа руски весници познатиот белетрист А.В. Амфитеатров (1862-1938). Во книгата “Славјанска несреќа“ тој практично ги повторил заклучоците, направени претходно од него, во патувачките белешки “Земја на раздорот“: “Македонците – тие не се ниту бугари, ниту срби, туку првобитен словенски народ, со едноставен коренит јазик во висок степен способен да се подчинува на било која форма, која ќе му ја предложи нему друга, по влијателна и изградена словенска култура“.

    ОтговорИзтриване
  14. # 92 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 17:46
    mariage не треси глупости и лаги НАХГОЛЕМИОТ БАЛКАНИСТ ВО СВЕТОТ ВО 17 ВЕК Е ВИКТОР ГРИГОРОВИЧ КОЙ Е ПРОШЕТАЛ ЦЕЛА ЕВРОПЕСКА ТУЦИЯ СЕЛО ПО СЕЛО ПА ЗА МАКЕДНСКИ СЛОВЕНИ ВО НЕГОВИОТ ПОТЕПИС “ОЧЕРК ПУТЕШЕСТВИЯ ПО ЕВРОПЕЙСКОЙ ТУРЦИИ” НЕМА ПИСАНО НИ ЕДИН СБОР …МАКЕДНЦИ НЕПОСТОЯТ !

    ВА Е ОЧЕРКОТ КОЙ СЕ УЧИ ВО СИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТИ …САМО ВО ФИРОМ НЕ СЕ УЧИ И Е ЯСНО ЗАЩО !

    http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Bulgarien/XIX/1840-1860/Grigorovic/text4.phtml?id=2235

    # 93 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 17:53
    “Во 1870 година ако не биле Русите, вие ке сте си биле уште најобично татарско племе, први братучеди на турците…”

    Олелеле майко ЗАЩО ЛАЖЕШ БЕ ПЕЗЕВЕНК ВО 1970 ТУРСКИОТ СУЛТАН ДАВА МИЛЕТ НА БУГАРИТЕ И РУСНАЦИТЕ НЕМА НИЩО СО ВА РАБОТА …:)

    ДАЛИ ЗНАЕШ НЕЩО ЗА АПРИЛСКОТО ВОСТАНИЕ ВО 1876Г. НАЙГОЛЕМОТО ВОСТАНИЕ НА БАЛКАНОТ И ДОСЕГА ?????…ИЛИ И АПРИЛСКОТО ВОСТАЕНИ Е БИЛО РУСКО ???
    СРБОКОМУНАРСКАТА ПРОПАГАНДА ТИ Е ИЗПРАЛА МОЗАКОТ ПА ДЕБАТИРАШ ЗА ИСТОРИЯ КОЯ ЗНАЕШ САМО ОТ ЛАГИТЕ НА МАНУ -САНУ И ДРУГИТЕ ТИТОВИ ЕНИЧАРИ ?

    # 94 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 17:58
    Абе дека сте шупаци шупаци сте …

    До издавањето на книгата на Вук Стефановиќ Караџиќ Dodatak k Sanktpeterburgskim sravniteljnim rječnicima sviju jezika i narječja, a s osobitim ogledima bugarskoga jezika во 1822 година НИКОЈ НЕ ЗНАЕЛ ДЕКА БУГАРСКИОТ ЈАЗИК Е СЛАВЈАНСКИ.

    А ти очекуваш некој дваесет и пет години подоцна да разликува националност на балканот. Па нормално било бре шутрак сите да бидат бугари, затоа што ТУРЦИТЕ ЦЕЛОТО СЛАВЈАНСКО НАСЕЛЕНИЕ ГО ВИКАЛО БУГАРИ…

    Гарантирам дека кога ке видиш на зид напишано пи.ка почнуваш да го лижеш зидот.

    # 95 svabo Says:
    декември 19th, 2010 at 18:04
    Славејков е цар.

    # 96 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 18:05
    Andrej NL те прашав ЗАЩО ВО АРХИВИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕМА НИ ЕДИН ЗБОР ЗА ЛУГЕ КОЙ ДА СА БИЛЕ МАКЕДОНЦИ ИЛИ МАКЕДОНСКИ СЛОВЕНИ ???…500 ГОДИНИ ИА ВЛАДАХА ТУРЦИТЕ СЪРБИТЕ ПИШАТ ЗА ПОТОЕНЕ НА ГЪРЦИ,СЪРБИ,ВЛАСИ ,АЛБАНЦИ ,РОМИ ПА ЗА МАКЕДНЦИ НЕМА НИ ЕДИН ЗБОР

    ПА СИТЕ ВОЙВОДИ НА ВМРО ПИШЕ ДЕКА БИЛЕ БУГАРСКИ БАГАБОНТИ И БАНДИТИ ???

    # 97 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:19
    Затоа што ке ти повторам ти си глуп….

    На конгресот во Парис 1856 година, под притисок на Русија, турскиот султан прифаќа да се промени состојбата на православното население на Балканот. И под познатите Танзимат реформи, се дава милет на христијанското население ….

    Не може да има во труско време македонци, затоа што тоа име почнува дури после кресненското востание да се употребува. Ама за глупави момци како тебе, буквите се битни …. Тоа население и тогаш зборувало свој дијалект кој се разликувал од бугарскиот, ама неикој не застанал позади него ….

    Позади вас застанале Русите, ти напишав и пост за грчкиот проект на Екатерина велика ама вие не знаете да читате, и од тогаш ве ебат ….

    ОтговорИзтриване
  15. # 98 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:23
    “….Па на кој јазик пишувал Егзарх, на бугарски ???…”

    първо не е “еГзарх”, а е “Йоан Екзарх”. И второ, монголецо, когато писателят пише “…на български се нарича…”, той има предвид “…на ЛАПЛАНДСКИ се нарича…”.

    Т.е., ерго – Йоан Екзарх е писал на……….ЛАПЛАНДСКИ бре!!!

    Буахахахахаааааааа :):):):):):):):):)

    Е зат’ва сте ФИРОМ, не за друго…….

    # 99 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:24
    Па кој кур ако се пишувале за бугари зборувале за МАКЕДОНИЈА???

    Нели е нормално бугарин својата земја да си ја вика БУГАРИЈА???

    Од каде тука Македонија, кога таа територија во историјата најмалку се викала Македонија??? Погледај каде била византијска Македонија од 790 година па навака ….

    Кој ја нарекол оваа територија Македонија, бугарите, турците ….???

    # 100 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:26
    Па кога ке пишувам на лош македонски ке биде ЕКЗАРХ. Кој ви е крив да сте земале правиот дијалект ке знаевте и како треба да биде

    # 101 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 18:26
    …”В 967 г. русский князь Святослав разбил болгар и завоевал от них множество городов, в 970 г. он дошел до Филиппополя, а затем возвратился в Киев”…Оксана, престани да ни постираш глупави руски коменатари от “един руски историчар”: …”затем возвратился в Киев”…Направил си една разходка и “возвротился”???? :):) …”в 995 г. Самуил овладел Салониками”….Дай линк да видим кога Самуил е завладявал Солун????

    # 102 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:26
    “……Турците под бугарин, не мислеле на етнички бугари туку на целото славјанско население кое не се грци … Религиозно се водела евиденцијата во турско време ….”

    уСфари така мислеле???? И на сърбите ли им викали “българи”?? И на хървати, руснаци, словенци, босненци, украинци и т.н., за всичките тези народи турците им викали БЪЛГАРИ, така???

    Буахахахахааааааааа :):):):)

    # 103 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 18:26
    ОВА Е ЛАГА !!!! КАКО И СИТЕ ШТО ГИ ПИШИТЕ ОТ ТИТОВО ВРМЕ !!!! РУСНАЦИТЕ НЕМАТ НИШТО СО ДАВАНЕТО НА МИЛИТ ДАЛИ И ЗА ВАЛСИТЕ РУСНАЦИТЕ ПОБАРАЛИ МИЛИИЕТ ???ТУРЦИТЕ ДАВАТ НА СИТЕ НАРОДИ ВО ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ПОД ПРИТИСОК НА СТАРИТЕ ЕВРОПЕСКИ ЗЕМИ А НЕ НА РУСИЯ !!! …Е СИТЕ ВА ЛАГИ ЗА ИСТОРИЯТА ВИ ПАВИ СМЕШНИ ВО ОЧИТЕ НА ЦЕЛА ЕВРОПА !

    # 104 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 18:29
    Е ВАКА СЕ ПЕРАТ МОЗАЦИ …ВО КОЯ НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ЗЕМЯ КЕ СЕ ВИДИ ВАКА СМЕШНА И ГЛУПАВА ПРОПАГАНДА ????
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs296.snc4/41145_145374348832133_101815173188051_189073_6580647_n.jpg

    # 105 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:31
    “…… Ама заради контрола на Босфор и Дарданели и излез на Бело море, РУСИТЕ ве направиле славјански народ,…”

    А защо бре не направиха ВАС – монголите славянски народ?? Ели па не направиха румънците, арменците, власите, албанците??
    Що им е требвало да се мъчат с нас, дето само след 2 години им ритнахме шапката че и почнахме войни против тех! Идиоти нещо руснациве, така???

    Буахахахааааа :):)

    ОтговорИзтриване
  16. # 106 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:35
    “….Па кога ке пишувам на лош македонски ке биде ЕКЗАРХ. Кој ви е крив да сте земале правиот дијалект ке знаевте и како треба да биде…”

    На македонски е точно “ЕКЗАРХ”, монголецо. Думата е гръцка, както и македонският е гръцки диалект. Как е на сърбо-турски СЛАБО ни енетерсирга. Та викаш Йоан Екзарх писал на ЛАПЛАНДСКИ език да? Според ЛикапиНА и т.н. ? Кажи бе ЦИГАНИН? Не се сТрами??

    # 107 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:35
    Бледолико момче, земи бре читај бре глупердо мала.

    Дел од договорот на парискиот конгрес се реформите на славјанскот население на Балканот.

    А европејските земји во Кримската војна биле на страна на Турција, па према тоа и поразени.

    Само бугарин може да мисли дека поразениот поставувал услови.

    Ај уште малку ке се оди пеш до месецот па ти ке си ја научиш историјата…

    # 108 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 18:37
    ..”Во 913 станал старословенскиот јазик званичен јазик во Бугарија”…..Да не е в 893 г. на Преславския църковно-Народен събор????? :):)

    # 109 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:39
    Пивовска глупердо

    егзарх (грч. exarchos)
    егзарх во стара Грција: главен жрец во храм;
    егзарх ист. намесник на византискиот цар во неговите италијански поседи;
    егзарх во православната црква: поглавар на самостојна црква или застапник на патријархот на кого тој му отстапил еден дел од своите права.

    Ке ти повторам, имате погрешен дијалект на македонскиот јазик превземено кога сте си го правеле модерниот бугарски јазик. За бугарин е нормална работа тоа, зашто кога ке му кажеш да си го стави прстот во газот не прашува кој прст него кој газ…. (због зашто имате два и од двата серете цело време)

    # 110 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:40
    “…..И под познатите Танзимат реформи, се дава милет на христијанското население ….”

    усФАри така?? На власи, арменци, българи, гърци, сърби и т.н. се давало ЕДИН “милет” в 1856 г!! :):) Брзо, шкафот со лековите, лековите!

    # 111 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 18:40
    Македонскиот јазик е езикот на Александрос, който вие не говорите и никога не сте говореле!!!! :)

    # 112 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:41
    Тотовски само формално си во право. Одлуката е донесена во 893 година после симнувањето и ослеупвањето на Владимир, ама практично се применува по едни од 913 а по други од 940 година ….

    Иако се гледа глупввиот манир на бугарите. Не е битна годината битно е дека сте ПРОГЛАСИЛЕ СЛАВЈАНСКИОТ ЈАЗИК ДА Е ЗВАНИЧЕН ЈАЗИК ВО БУГАРИЈА И ВО ЦРКВАТА….

    ОтговорИзтриване
  17. # 113 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:42
    (грч. exarchos), което се чете “еКЗархос”, монголецо! А имаш ли идея колко ни енетересирга как се чете на сръбски????

    Буахахахахахахаааа :):):):)

    # 114 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 18:42
    Andrej NL ТИ ТРЕБЕ ДА ЧЕТЕШ АМА НЕ ГЛУПОСТИТЕ НА МАНУ-САНУ ? …Во ФИРОМ непости историческа наука и ва го покажа последната македнска енциклопедия коя беше найсмешнота работа на МАНУ.
    БУГАРИ СЕ ПОСТОЕЛИ ОТ 1300 ГОДИНИ И ВА ГО ИМА ВО СИТЕ СРЕДНОВЕКВНИ ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕТИ ,ИМА ГО И ВО ТУСКИТЕ АРХИВИ ВО КОЙ ПИШЕ ЗА “ЦЕЛИ БУГАРСКИ СЕЛА” И Е ОПИСАНО ШТО НАРОД СА БУГАРИТЕ ПА СА ФИРОМОНИ НЕМА НИ ЕДИН ЗБОР !!!!! КАДЕ БИЛЕ ВО ТУСКАТА ИМПЕРИЯ МАКЕДОНЦИТЕ ?????..ТУСКИТЕ ДОКУМЕТИ ОТ 15-16 ВЕК ПИШАТ ЗА БЪЛГАРИ,ВЛАСИ ,СРБИ ,ГЪРЦИ …МАКЕДНЦИ НЕПОСТОЯТ !

    # 115 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 18:43
    ..”се дава милет на христијанското население ”….Се дава на този който поиска! Вашите “мисирковци” никога не са искали! Власите последни получават признание в Османската империя в 1905 г…..:)

    # 116 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:43
    Македонскиот јазик е јазикот на кој говореле словените од овој дел на Македонија. Обидите да се хеленизира овој дел, сем во јужните делови на Македонија се многу мали. најмногу обиди има од бугарската егзархија и од српската црква.

    Ама неписменоста на населението допринело, улогата на мајката во одгледување на децата (а скоро сите жени биле неписмени) да го сочува изворниот македонски дијалект.

    # 117 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:44
    “……..Дел од договорот на парискиот конгрес се реформите на славјанскот население на Балканот.

    А европејските земји во Кримската војна биле на страна на Турција, па према тоа и поразени….”

    Кой бил “поразен” в Кримската война, монголецо???? Турция?

    И съюзниците й, така???

    Буахахахахаааааа :):):):)

    Е зат’ва сте ФИРОМ, не за друго………

    # 118 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:46
    Ареее – деца и бонбони, САНУ-МАНУ и спам ……..

    дотука беха….

    # 119 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 18:46
    ..”Македонскиот јазик е јазикот на кој говореле словените од овој дел на Македонија”… Нали беше славянски, кога стана македонски? След като Солун тогава не е в тема Македония?..:)

    # 120 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 18:48
    “А европејските земји во Кримската војна биле на страна на Турција, па према тоа и поразени”….Бууууууухахахахахахаха……….:)

    ОтговорИзтриване
  18. # 121 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:49
    Па тоа што не е побаран милет, не значи дека некој народ не постои. Македонците барале некој да застане позади нив за да може да се побара милет. И тоа го гледале во големите сили …

    Или мислите вие сте го побарале и така сте го добиле…

    Ај одете на некој рус испушете му го како захвалност за милетот.

    # 122 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 18:50
    “# 116 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 18:43

    Македонскиот јазик е јазикот на кој говореле словените од овој дел на Македонија. Обидите да се хеленизира овој дел, сем во јужните делови на Македонија се многу мали. најмногу обиди има од бугарската егзархија и од српската црква.”

    ХА-ХА ЛАГА !!!!!

    ДАЛИ НЕ Е ДОБРЕ ДА ПРОЧТЕШ КУЗНАМ ШАПКАРЕВ

    http://www.promacedonia.org/bugarash/prerodbenici/shapkarev/shapkarev.html

    # 123 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:53
    “…..Не е битна годината битно е дека сте ПРОГЛАСИЛЕ СЛАВЈАНСКИОТ ЈАЗИК ДА Е ЗВАНИЧЕН ЈАЗИК ВО БУГАРИЈА И ВО ЦРКВАТА….”

    Което е много векове ПРЕДИ немският език да стане официален в Германия ели пък руския в Русия, ели пък английския в Англия!

    усФари!

    # 124 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:55
    “….Македонците барале некој да застане позади нив за да може да се побара милет. …”

    И как точно го “барале” това нещо? Нека да позная – с “История Славяноболгарская”? С “Българска граматика”? С “Български народни песни”, да??

    # 125 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 18:55
    Абе Andrej NL толкова ли неш мозак во главата !

    МАНУ тварди дека маедонци,македнски език ,македнски нарот постоел и порано от 1944г. !

    АДЕ ДА ВИДИМЕ ЩО Е МАКЕДОНСКО ИМАЛО ДО 1944Г. ДАЛИ СЕ ПОСТОЕЛИ :

    МАКЕДНОСКИ КНИЖОВЕН ЕЗИК,МАКЕДНСКИ КНИГИ,МАКЕДНСКИ УЧИЛИЩА,МАКЕДНСКА ДЪРЖАВА,МАКЕДНСКА ЦЪРКВА ,МАКЕДНСКА АРМИЯ,МАКЕДОНСКИ ЦАРЕВИ …..???????

    НЕ Е ПОСТОЕЛО НИЩО КОЕ ЗНАЧИ ДЕКА НЕМА МАКЕДНСКА ИСТОРИЯ !

    # 126 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 18:59
    “….тоа е почетокот на студијата THE ORIGINS OF THE SLAVONIC LITURGY од ANTONIN DOSTAL претставена на симпозиумот …”

    1. Нема лошо;
    2. Къде е ЦЕЛИЯТ текст за да видим ква е връзката на книгата с ВАС – монголците и къде сте вие в схемата?
    3. Каква е връзката с темата??

    # 127 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:05
    “……Одлуката е донесена во 893 година после симнувањето и ослеупвањето на Владимир, ама практично се применува по едни од 913 а по други од 940 година …”

    НЕ лъжи, ЦИГАНИН! Гръцкият език е изместен в официалните документи и църквата моментално – справка епиграфските паметници от 9-10 век. А в литературата старобългарският език измества гръцкият дори много преди съборът! И то 100%. Справка – преписката на черноризец Тудор Доксов.

    ОтговорИзтриване
  19. # 128 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:06
    http://www.jstor.org/pss/1291226

    Само 10 долари….

    # 129 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:08
    “А европејските земји во Кримската војна биле на страна на Турција, па према тоа и поразени”….Бууууууухахахахахахаха……….:) ..”

    :):)

    # 130 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:08
    Бледолико глупо момче, цел пост ти поставив за Кониковото евангелие. Очигледно е дека ништо не си прочитал …

    # 131 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:11
    “…..http://www.jstor.org/pss/1291226

    Само 10 долари….”

    Връзката с темата, алооооооо? Кво се опитваш да ДОКАЗВАШ с тази книга? Да не стане като с Молдавските плаНИНИ и Кримската война? :)

    # 132 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:13
    Не съм и длъжен да чета целото “творчество” на г-жа ЛикапиНА. Аннадънму?? Имам си и по-важни занимания. Меко казано…..

    # 133 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:15
    Пивовски, знам многу добро кој и што направил во кримските војни, ама се обидувам да добијам од уште некој од вас потврда за ова:

    ТУРЦИТЕ ДАВАТ НА СИТЕ НАРОДИ ВО ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ПОД ПРИТИСОК НА СТАРИТЕ ЕВРОПЕСКИ ЗЕМИ А НЕ НА РУСИЯ !!!

    Зашто од бледоликото момче лесно ке се откажете, демек он и вака и онака е глуп. Ама …

    Токму така, милетот не сте го побарале и сте го добиле туку под ПРИТИСОК на големите сили сте го добиле …

    Е па немало интерес кај големите сили за Македонија и затоа и напоменав дека се барал начин после Берлинскиот конгрес да се сврти вниманието на големите сили кон Македонија…. Само со притисок од големите сили во Отоманската империја се добивало нешто ….

    # 134 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 19:15
    Вистината само за 8 долара от Hugh Poulton:

    http://books.google.com/books?id=ppbuavUZKEwC&pg=PA102&dq=Tito+Macedonian+nation&as_brr=3&hl=bg&cd=1#v=onepage&q=Tito%20Macedonian%20nation&f=false

    Да чел сам го и що пише там ???????? Там не пише нищо за постоенето на македнци само дека е написано на Воденски диалект со гратски букви !
    Смешко кога ми покажеш книга како “История славенобългарская ” написана во 1760г. ….120 години порано от руско-турската война …ела ми се оабди да дебатираме !

    ОтговорИзтриване
  20. # 135 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 19:15
    Корки, познай кой ви го направил јазикот: ….„Тој го даде на нас Македонците, она најважното за нашиот идентитет, односно тој ги постави темелите на нашиот современ јазик“, изјави професор Максим Каранфиловски, декан на Филолошки факултет.:) :)

    # 136 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:16
    Па си ги имате вашите фалсификати. Тоа е сосема јасно.

    Ако земете нешто друго да прочитате може ке откриете и дека воопшто не сте славјани …

    # 137 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:17
    Тотовски глупердо, без да барам кога ке прочитам сопвремен јазик, јасно ми е за кого се работи.

    Ама кога ти би знаел што е јазик а што современ јазик …

    # 138 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 19:20
    Што е несовремен јазик и што современ јазик? …Какъв е бил вашиот несовремен јазик??? Обясни? .:)

    # 139 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:23
    “….Токму така, милетот не сте го побарале и сте го добиле туку под ПРИТИСОК на големите сили сте го добиле … ”

    1. За да сме “добиле нещо” значи ни е ИМАЛО. Кво прайме с теорията на САНУ-МАНУ тогава, че некой ни е измислил??
    2. Да, не сме “барале НИКЪВ милет” по простата причина, че НЕ сме се и инетересували кво значи “милет”! А очеизвадно и САНУ-МАНУ пойма си нема кво е т’ва и дали се яде ели се пие :)

    “……Е па немало интерес кај големите сили за Македонија и затоа и напоменав дека се барал начин после Берлинскиот конгрес да се сврти вниманието на големите сили кон Македонија…”

    И защо па ТОЧНО за Македония да немало интерес, кво е обяснението на САНУ-МАНУ? Демек за Мизия имало интерес, о.к. за Тракия имало, за Албания имало, за Бесарабия имало, за Трансилвание имало, абе за ЦЕЛ свет имало, ама ете …..за Македония немало интерес, така?? И както нали демек “немало интерес” …….ХОП се случила Константинополската конфренция :) и т.н…

    Буахахахахахахаахаааа :):):):):):):):):)

    # 140 totobg Says:
    декември 19th, 2010 at 19:24
    И за малобройните власи имало интерес…….:)

    # 141 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:27
    И за ЦИГАНИТЕ имало интерес! Само за монголците…..тушшшш :)

    # 142 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:29
    “Първият превод на Библията на модерен български език”

    кога ке разбереш што е модерен блгарски език ке разбереш и што е современ македонски јазик … Каков бил вашиот немодерен блгарски език???

    # 143 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:31
    За да добиете нешто не е потребно само да ве има. треба некој да има интерес за вас.

    Ако русите немале интерес Венелин нема да ве сменел од татаро-утурско-иранско-турско-чувашко племе во славјани.

    ОтговорИзтриване
  21. # 144 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:32
    “……За да добиете нешто не е потребно само да ве има. треба некој да има интерес за вас. …”

    Точно така, а кво прайме па ако въобще и ви НЕМА? Кой тогава би имал интерес за вас??

    Буахахахахахаааааааааа :):)

    # 145 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:34
    Е па немало интерес за Македонците и ….

    Гладстон напишал 1897 година

    http://img48.imageshack.us/img48/5581/18970206p12dy3.png

    ама ете интерес немало и …. не постоел народ???

    Единствено нешто што не постои на балканот тоа се БУГАРИ СЛАВЈАНИ. Тоа е измислена нација … Нема никаде во историјата податок како и кога словените ги асимилирале бугарите …

    # 146 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:34
    “Първият превод на Библията на модерен български език”

    кога ке разбереш што е модерен блгарски език…”

    Ти бе, корки, отговори ли на въпроса КОЙ точно език Йоан Екзарх нарича “БЪЛГАРСКИ”??/Ели се ушмули като монголец пред Битолската плоча?/ Я ми пропомни :)

    # 147 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:36
    Ако не немало бре бугарска глупердо за кои македонци пишувал Гледстон???

    ГЛУП почнува да станува синоним за БУГАРИН.

    # 148 Борис Says:
    декември 19th, 2010 at 19:36
    Прецакали българите интересите на русите и те се насочили към власите. И хоп- влашки милает… Македонците са чакали и власите да прецакат русите, та да дойде техния ред ))

    # 149 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:37
    Џабе јадеш гомна

    The most important authors in Old Church Slavonic after the death of Methodius and the dissolution of the Great Moravian academy were Clement of Ohrid (active also in Great Moravia), Konstantin Preslavski, Chernorizetz Hrabar and Joan Ekzarh, all of whom worked in medieval Bulgaria at the end of the 9th and the beginning of the 10th century.

    # 150 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:38
    Борис, ти си природно глуп, па ке разбереш последен. Ама ке разбереш не се секирај …

    # 151 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 19:38
    “# 136 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:16

    Па си ги имате вашите фалсификати. Тоа е сосема јасно.”

    Оххх МОРИ МАЙКО ПАК СЕ ПОЧНА СО СТАРИТЕ ПЕСНИ ОТ ВРЕМЕТО НА ТИТО ЗА “БУГАРСКИ ФОЛШИФИКАТИ ”

    ШО Е ФОЛШИФИКАТ БЕ ФИРОМОН НЕДЕН КНИГИТЕ СО СПОМЕНИ НА ВОЙВОДИТЕ ОТ ВМРО ОТ КОЙ МАНУ БЕГА ИЛИ КНИГИТЕ НА ШАПКАРЕВ И ДЖИНОТ ,БРАКЯ МИЛАДИНОВЦИ И Т.Н.

    вА ЛИ Е ФОЛШИФИКАТ :

    http://www.promacedonia.org/bugarash/prerodbenici/shapkarev/shapkarev.html

    http://www.promacedonia.org/bugarash/prerodbenici/dzhinot/dzhinot.html

    ОтговорИзтриване
  22. # 152 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:39
    И што е со Битолската плоча???

    # 153 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:40
    У. Гладстоун предлага да ви прави държава НЕ защото ви е имало, коркач, а само за да предотврати конфликт м/у гърци и СЛАВЯНИ. Чети, КОРКАЧ! Знам, че не си наясно с английския, сакаааааааааааш превод на статията?

    # 154 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:42
    “…..Konstantin Preslavski, Chernorizetz Hrabar and Joan Ekzarh, all of whom worked in medieval Bulgaria at the end of the 9th and the beginning of the 10th century….”

    усФари, ц,ц,ц …и тия не знаят гръцки език, пишат “ЕКзарх”!

    :):)

    Ех, ЛикапинА, ликапИНА :)

    # 155 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:44
    “….И што е со Битолската плоча???…”

    Мани, мани, не ти е работа що е .

    Отговори първо на въпросите по-горе, па че видиш и за Битолската плоча кво че те направиме :)

    # 156 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 19:45
    Фиромончо а ва книга от един голем македонец си е прочел .?…требе да е прочетеш па та РАЗБЕРАШ КОЛКО СИ ГЛУПАВ И КОЛКО ТИ Е ИЗПРАН МОЗАКОТ :
    http://bg.wikipedia.org/wiki/История_славянобългарска

    # 157 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:46
    Овцо бугарска ЕГЗАРХ е на македонски не на грчки ….

    # 158 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:47
    Македонският е ГРЪЦКИ. А сръбският е ИДИОТСКИ език. Само вижте – сърбите пишат ГРЪЦКАТА дума “еКзарх” като “еГзарх”!

    Буахахахахаааааааааа :):):) Идиоти :):)

    # 159 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:49
    Абе глупердо Пивовска,

    “а само за да предотврати конфликт м/у гърци и СЛАВЯНИ”

    Па кој зборува за тоа што сакал да направи Гледстон бре овцо нестрижена. ЗАШТО НЕ МАКЕДОНИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ. Што не напишал СЛАВИЈА ЗА СЛАВЈАНИТЕ, МАРС ЗА МАРСОВЦИТЕ ….

    # 160 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:50
    Пишуваат и македонците ЕГЗАРХ. А бугарите на лош македонски дијалект пишуваат Екзарх

    # 161 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 19:50
    А фиромоне да те прашам кога “Руснаците ги измислии бугарите ” как во 1876г. Уилям Гладстон напишал ва книга :

    http://www.archive.org/details/bulgarianhorrors00gladrich

    ОтговорИзтриване
  23. # 162 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:53
    “….ЗАШТО НЕ МАКЕДОНИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ….”

    Ето защо, корки. И учи АНГЛИЙСКи за да не се излагаш друг път:

    “….Next to the Ottoman Government nothing can be more deplorable and blameworthy than jealousies between Greek and Slav, and plans by the States already existing for appropriating other territory….”

    Сакааааааааааааааааааш превод? Ползвай Google, мързи ме

    # 163 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 19:57
    “……Пишуваат и македонците ЕГЗАРХ. А бугарите на лош македонски дијалект пишуваат Екзарх…”

    На македонски е “eXarchos”, корки, па ти сеа види дали пишем на лош македонски :):):)

    Буахахахахааааааа :):):):):)

    # 164 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:58
    Пивовска глупердо

    НЕ Е БИТНО ШТО САКАЛ ГЛЕДСТОН, дали ти е јасно.

    Тој во 1897 година ги употребил зборовите MACEDONIANS и MACEDONIA.

    Како кога не постоел ни народ македонци ни земја Македонија???

    # 165 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 19:58
    Па кој зборува за тоа што сакал да направи Гледстон бре овцо нестрижена. ЗАШТО НЕ МАКЕДОНИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ. Што не напишал СЛАВИЈА ЗА СЛАВЈАНИТЕ, МАРС ЗА МАРСОВЦИТЕ ….

    Дали си свестен за помот македонец КОГА СЕ Е БАРАЛО САЗДАВАНЕТО НА ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНОТ КАДЕ СИТЕ НАРОДИ ДА РАВНИ ПО ВЕРА И ПРАВА !!!!

    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs212.ash2/47568_144121532290748_101815173188051_185148_3993872_n.jpg

    # 166 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 19:59
    На македонски е ЕГЗАРХ а на лош македонски дијалект кој се употребува во бугарија е ЕКЗАРХ.

    # 167 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 20:00
    Бледолики ај оди триј се некаде…. Тие форумски глупости не ме интересираат … Ако одам по твојте глупости и фалсификати на присфојување се што почнува на Б да е бугарско ке ми требаат сто животе…

    Не гледаш ли дека дури ни твоите земјаци не те ебаваат …

    Ај гитла оди не некој форум замарај …

    # 168 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 20:01
    “…Тој во 1897 година ги употребил зборовите MACEDONIANS и MACEDONIA…”

    Епа точно! Сакаааааааааал да ви измисли, за да нема война м/у гърци и славяни. Немало е друг начин.

    # 169 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 20:01
    Пивовски бре ….

    Зашто гледстон не напишал СЛАВИЈА ЗА СЛАВЈАНИТЕ ???

    ОтговорИзтриване
  24. # 170 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 20:02
    Па ако тој сакал да не измисли тогаш за кој македонски славјани говори Масиг во неговите книги дваесетина години пред него.

    Ај размислете кому ке му дадете лиценца што не измислил …

    # 171 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 20:04
    Кога ке се решите тогаш јавете се.

    Дототгаш марш у пичку материну сите заедно, одте на Цвијич или некој роднина да му го попушите.

    Јас прекинувам да го ослободиме малку блогерајот од вашите глупости…..

    # 172 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 20:04
    Аре сеа и некъв си Масиг че го “брани” “едентитето” :):) Толкова за…….Гладстоун

    Успех на “МАсиг”!

    Буахахахахахааааа :):)

    # 173 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 20:06
    “…..Пивовски бре ….

    Зашто гледстон не напишал СЛАВИЈА ЗА СЛАВЈАНИТЕ ???…”

    Бе ти имаш ли идея кво значи “славяни” бе монголец? И дали се яде ели се пие???

    Упссс, всъщност ти си монголец, ясен си…….

    # 174 Andrej NL Says:
    декември 19th, 2010 at 20:06
    пивовска глупердо, нема потреба никој да го брани македонскиот идентитет

    Макдеонците не праќаат делегации во Иран и Памир да си го бараат идентитетот. Вие праќате.

    Ние си имаме иднетитет и никој не може да ни го оспори. Чистокрвни славјани од доаѓањето на славјаните до денес… Ниту една преселба, ниту едно освојување во историјата не покажале дека овој народ е асимилиран од било кого ….

    Затоа гилта и барај што си татар, чуваш, угур, иранец, монгол, кинез, памирец, марсовец ….

    # 175 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 20:11
    Ние в Иран пращаме “делегации” за да го търсим ВАШИЯТ ‘едентитет”, монголецо. Не забравяй, че ТИ си потомък на кутригурите, а НЕ ние в София

    Кажи едно “ХВАЛА ЛЕПО”

    А т’ва дето сте “чистокръвни славяни”, сакаааааааааааш да го коментиргаааааам?

    Еве: буахахахахахахааааааааааааа :):):):):)

    Гитла, демек аслъ евет гиби саакинник бурда. усФари!

    # 176 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 20:12
    АБРЕ ФИРОМОНЕ ГЛУПАВ ИЗПРАН МОЗЪК ПОНЕ ЗНАЕШ ЛИ КОГА И ОТКАДЕ ГО Е НАПИСАЛ ВА Глагстон ?… е писал за македонци оти е сакал да пише за сите народнсти групи кой живеат во Македния каде наслението е било мешено ОТ БЪЛГАРИ,СЪРБИ,ВЛАСИ,РОМИ ,ТУРЦИ,ГъРЦИ ГАГСТОН СИТЕ ГИ НАРЕКУВА СО ИМЕ МАКЕДОНЦИ …ПРОЧЕТИ Е БРОШУРАТА КАДЕ ГО Е НАПИСАЛ И НЕ ТРЕЩИ ГЛУПОСТИ ОТИ ПОЛТА ВИСТИНА Е ИСТО ЛАГА !!!!

    ОтговорИзтриване
  25. # 177 Blade2 Says:
    декември 19th, 2010 at 20:16
    Ето как се прават фолшификати и како докажуват србоманите макенска история :

    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs713.snc4/63290_150700178299550_101815173188051_208180_7202743_n.jpg

    # 178 2 beers Says:
    декември 19th, 2010 at 20:34
    Тайнственият “Масиг” и “идентитето” на корки. Първа серия:

    Нема първа серия. Нема и да има! Некой да знае защо??

    Буахахахахахаааа :):)

    # 179 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 15:56
    …..”кога ке разбереш што е модерен блгарски език ке разбереш и што е современ македонски јазик … Каков бил вашиот немодерен блгарски език???”….Нашиот немодерен език бил език и на Паисий, братя Миладинови, Славейков, Григор Пърличев, Жинзифов и др. Това бил и вашиот немодерен език!!! Така че без да имате немодерен език, Блаже Коневски ви е създал модерен език. Разбра ли бе, коркова тапа?

    # 180 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 16:02
    Џабе јадеш гомна …

    # 181 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 16:25
    Когато фактите говорят и боговете мълчат: Българският език до Освобождението и след това до 1945 г. е езикът на който се щампа целата литература в земите на географската област Македония!!!…………..:) :)

    # 182 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 16:30
    Абе копук бугарски, дури и да е така (што не е точно) што значи тоа, дека сме ние бугари.

    Па затоа сте вие кретени…

    Во Индија и ден денес еден од двата официјални јазици е англискиот. Индијците по твојата шупачка логика се англичани …

    Абе кај ве наоѓаат вакви кретени???

    # 183 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 16:33
    Демек, вие сте като индийците? :)

    # 184 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 16:56
    не бе шупак, вие сте како индијците. Во вашата историја од доаѓањето на балканот до одлуката да го применувате словенскиот јазик а и подоцна, се зборувало грчки, исто како и многу често во вашата историја. Или Пајсиј не ве будел вас со тоа што сте се срамеле да зборувате бугарски.

    И вие за сите тие векови не станавте грци???

    Обиди се да ги собереш годинити кога овој дел од Македонија и припаѓал на Бугарија и годините за време на кои сте зборувале грчки. Ке се изненадиш…

    # 185 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 17:21
    Добре бе, не сте като индийците! Като пакистанци сте: Нали сте хунзи…:)

    ОтговорИзтриване
  26. # 186 Andrej NL Says:
    декември 20th, 2010 at 17:28
    Хунзите се по нивно остаток на ацика големиот. А тој со нас нема ама никаква врска.

    А вие со Пакситан, е тука ке мора сите тие ваши експедиции на научници што ги праќате да ви го откријат потеклото да ги прашате

    # 187 antiseparatist Says:
    декември 20th, 2010 at 17:38
    Име да му биде затрито на тоj продажник и безродник !!!

    # 188 antiseparatist Says:
    декември 20th, 2010 at 17:47
    Мисирков како млад е пишал дека македонците се малко поразлични од бугарите…заразен од комунистичкиот бацил през 1903 година во Одеса… Но пред 1913 година истиот разбира дека е сгрешил и во своите новоодкриени дневници през 2006 г. пишани од Мисирков през 1913 г. истиот пишува дека македонците се наjгулемите бугари и каде и да се наогьат тие се бугари, не срби…како ги обидува србите како ги нарекува “свински народ” и така натаму…

    # 189 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 18:45
    ….”ацика големиот. А тој со нас нема ама никаква врска”….Това беше важно признание!

    # 190 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 18:51
    ..”Затоа и сте на спам, зашто ве боли вистината”…Значи ако не сме на спам, не ни боли вистината? Тъпооооо, много тъпо…:)

    # 191 mariage Says:
    декември 20th, 2010 at 19:54
    Ruski tekst: С VI в. на эти земли проникают славянские племена, которые стали оседать в VII в. Часть фракийцев была, видимо, ими ассимилирована, а часть переселилась на запад Балканского полуострова.
    Славяне-земледельцы образовали на территории Болгарии раннефеодальный Союз семи племен.

    В конце VII в. сюда с северо-востока вторглись протоболгары (праболгары) – народ тюркского происхождения, которые образовали совместно с семью славянскими племенами славяно-болгарское государство во главе с ханом Аспарухом, признанное в 681 г. Византией.
    Столицей этого первого Болгарского государства (680-1018) была Плиска, границы его проходили по Дунаю, Черному морю и Старой Планине.
    Постепенно происходила ассимиляция протоболгар славянами. В 864 г. христианство стало официальной религией в Болгарии.

    mariage said this on декември 19, 2010 at 11:42 pm

    prevod na ruski tekst: Од VI в. на тие земји проникнуваат словенски племиња, кои почнале да се населуваат во VII в. Дел од тракијците, по се изгледа, од нив била асимилиран, а дел се преселил на запад на Балканскиот полуостров.
    Словените-земјоделци формирале на територијата на Бугарија ранофеудален Сојуз на седум племиња.
    Кон крајот на VII в. овде од северо-исток навлегле протобугарите (прабугарите)-народ од турско потекло, кои формирале заедно со седумте словенски племиња словено-бугарска држава на чело со ханот Аспарух, признаена во 681 г. од Византија.
    Седиште на таа прва Бугарска држава (680 – 1018) била Плиска, границата нејзина се протегала по Дунав, Црно море и Стара Планина. Постепено се одвивала асимилација на протобугарите од словените. Во 864 г. христијанството станало официјална религија во Бугарија.

    mariage said this on декември 19, 2010 at 11:59 pm

    # 192 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 19:58
    “Ruski tekst” на латиница, а текста на кирилица? Текста освен руски може да е белоруски, украински, молдовски, дори македонски на руски език!? …:)

    ОтговорИзтриване
  27. # 193 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 20:00
    “Часть фракийцев была, видимо, ими ассимилирована, а часть переселилась на запад Балканского полуострова”….хехехехехехе……..Защо не на юг, ами на запад? Какво интересно имало в Западните Балкани тогава?…:)

    # 194 mariage Says:
    декември 20th, 2010 at 20:02
    Блаже Ристевски: Название “македонцы” в течение всех этих веков, вопреки официальной государственной терминологии захватчиков, продолжало использоваться в качестве обозначения жителей края, а с XVII столетия – и как имя народа. В 1689 году, во время австрийско-турецкой войны, вождь македонских повстанцев Карпош освободил на какое-то время большую часть Македонии. Когда после разгрома восстания начался массовый исход населения на север, австрийский монарх обратился с благосклонным посланием к “македонскому народу”. Большинство переселившихся тогда в Воеводину славян затем перебрались в Россию, где Екатерина II повелела сформировать из них особый Македонский гусарский полк (с национальными знаками, отличающимися от сербского, болгарского, греческого и валахского полков), а самих его участников российская администрация регистрировала как принадлежащих к “македонской нации”.

    # 195 mariage Says:
    декември 20th, 2010 at 20:05
    Блаже Ристовски: В последние годы своего пребывания в составе султанской Турции Македония становится ареной “соревнования” националистических пропаганд – болгарской, сербской, греческой. Общим у них было то, что самобытность македонского народа отрицалась в любом случае. Здесь мы подходим к одному из самых горьких парадоксов истории моего народа. К моменту начала Первой Балканской войны в 1912 году македонцы в составе Европейской Турции составляли единое этнокультурное целое, в границах от реки Бистрицы на юге до пиков Шар-Планины на севере и от реки Месты на востоке до горных хребтов за Охридским озером на западе. Балканские войны принесли Македонии избавление от турецкого ига, но в то же время они закончились расчленением страны между победителями и разделением македонского народа. Согласно Бухарестскому договору от 10 августа 1913 года, Греция захватила самую большую часть Македонии, Сербия – ее Вардарскую часть (ныне составляющую территорию независимой Республики Македония), небольшую часть удержала за собой Болгария, а получившая самостоятельность Албания захватила самую маленькую часть македонской земли с частично исламизированным населением.

    # 196 mariage Says:
    декември 20th, 2010 at 20:08
    Блаже Ристовски: В древнем Охриде было столько церквей, сколько дней в году; сохранившаяся фресковая живопись храмов и монастырей оценивается искусствоведами как предвосхитившая открытия Ренессанса; здесь существовала крупнейшая школа книжности и центр переписки – большая часть древнейших памятников славянской письменности происходит именно из этого края. Особая тема – связи Охрида с Древней Русью. Сегодня подтверждено, что существовали контакты между двором царя Самуила в Охриде и князя Владимира в Киеве, закрепленные политическим браком: именно из македонской земли происходит четвертая жена князя Владимира. Два ее сына, Роман и Давид (имена, взятые прямо из узкого семейного круга Самуила!) впоследствии стали первыми святыми, прославленными на Руси под именем Бориса и Глеба (их канонизировал также охридский патриарх Иоанн). Русский исследователь В. А. Мошин, нашедший приют на македонской земле и умерший в Скопье, доказывал, что знаменитые “Новгородские листки” происходят также от двора Самуила (они представляют собой остаток Евангелия, посланного из Македонии на Русь). Известно, что учители и проповедники Охридской церкви приезжали в древнерусское государство, распространяя здесь православие и славянскую письменность.

    # 197 Blade2 Says:
    декември 20th, 2010 at 20:19
    Това е ФИРОМ една вештачка тоталитарна земя …:)…Защо ли от 55 ГОДИНИ НЕМОЙ ДА ИМА БЪЛГАРИ ВО ВАРДАРО ????
    http://balkani.actualno.com/news_328767.html

    ОтговорИзтриване
  28. # 198 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 20:21
    “Како е възможно овие, да ги асимилираат овие”- Виж нещо от “овие”: http://vbox7.com/play:e243b968, http://www.youtube.com/watch?v=_zgM_ZYSFMY&feature=related, http://rutube.ru/tracks/1082957.html, http://www.google.bg/images?q=%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%BF&hl=bg&tbs=isch:1&source=lnms&ei=QJ4PTd2TEMv1sgaKvvzuDA&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&ved=0CCcQ_AU&biw=1024&bih=578

    # 199 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 20:32
    Тото глупердо, кога ве боли вистината тресете глупости. Погледнете си ги коментарите во последните неколку недели. Ниту еден факт од сите изнесени не успеавте да негирате, не дадовте ниту еден линк да пробате нешто да негирате.

    Кому му требаат такви празни коментари… Мене не…

    # 200 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 20:39
    Ние за тебе и такива като тебе не ги правим коментарите! Бъде спокоен – има кой да ни чете в РМ!!! …:)

    # 201 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 20:50
    Ха ха, некој во РМ чита ваши коментари … Па само еден гугл и истите се повтарани по сто милиони пати бре овцо бугарска… Мислиш дека тука има неписмени луѓе ….

    Не гледаш ли дека ве дупи кој ке стигне …

    # 202 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 20:51
    Тогава какъв ви е проблема? …:)

    # 203 Blade2 Says:
    декември 20th, 2010 at 21:05
    http://balkani.actualno.com/news_328767.html

    # 204 Blade2 Says:
    декември 20th, 2010 at 21:08
    Проблема му е дека е свестен дека е бугарин ама несака да си го признае оти е бил много години на яслата на Београд

    # 205 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 21:17
    Специално Ендрю не е дори македонец, да не говорим за българин!

    # 206 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 21:28
    Бледолико момче, како некој може да биде нешто што не постои…??? Бугарин славјанин е измислена нација. Бугарин татарин е правата нација…. А ја нити личам на татарин нити се чуствувам татарин …

    # 207 totobg Says:
    декември 20th, 2010 at 21:31
    Да не личиш на антички?

    # 208 Blade2 Says:
    декември 20th, 2010 at 21:33
    Поздрав до сите фиромони деца на Тито и комнтернот
    http://www.youtube.com/watch?v=0A_c9uXCtiw&feature=related

    # 209 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 21:35
    Еве ти фотка па ти процени

    http://www.newfunnypictures.net/data/media/1/Funny%20Pig.jpg

    # 210 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 21:36
    Хоп на спам, ха ха ха ….

    ОтговорИзтриване
  29. # 211 Blade2 Says:
    декември 20th, 2010 at 21:55
    фиромоне ти ареса македонскат песна ???…вакви македнски песни во ФИРОМ немой да ги чуеш оти не се “етни македонски”…бухахаха

    # 212 d4b3 Says:
    декември 20th, 2010 at 21:59
    # # 203 Андреј Says:
    декември 20th, 2010 at 21:28

    А ја нити личам на татарин нити се чуствувам татарин …

    ubu

    # 213 Blade2 Says:
    декември 20th, 2010 at 22:32
    Абе и ние не се чустваме татари ама как да му го обиснеш на фиромонецот кога нема мозък…:)

    # 214 2 beers Says:
    декември 21st, 2010 at 12:16
    .”…. Во вашата историја од доаѓањето на балканот до одлуката да го применувате словенскиот јазик а и подоцна, се зборувало грчки, исто како и многу често во вашата историја. Или Пајсиј не ве будел вас со тоа што сте се срамеле да зборувате бугарски….”

    А пък във “вашата” история не само се “зборувало”, а дори и се е ПИШЕЛО само на гръцки език – справка всички средновековни църкви в Охрид плюс катедралата на остров Св. Ахил!

    Апропо, Паисий ви е будил ВАС, коркач! Разбра, циганин?

    # 215 totobg Says:
    декември 21st, 2010 at 17:53
    ..”Зиези, от който са българите”….
    …”е па мој бугарски блогери, ние овде во Македонија не сме од Зиези, ние сме словени”….Нали бехте “библизки народ”? …:)

    # 216 2 beers Says:
    декември 21st, 2010 at 19:50
    ”е па мој бугарски блогери, ние овде во Македонија не сме од Зиези, ние сме словени”…

    E па немои фиромски блогери, вие сте славяни в много, много малка степен, но това не променя факта, че НЕ произхода определя народностната принадлежност на даден народ, а съвсем ДРУГИ историко-политически фактори и събития! Аннадънму?

    # 217 Македонија Says:
    декември 21st, 2010 at 20:49
    Водите интернет војна.
    Додека вие се “борите“целиот народ од Македонија избега.Не знам како е в Блгарија,сигурно сшто.
    Ште видам как е в Блгарија пролетта кога ште идва в Хасково.
    Блгарите се многу добар народ,посебно блгарите.
    http://www.youtube.com/watch?v=mgMANt-gRaw&feature=related

    # 218 Македонија Says:
    декември 21st, 2010 at 20:56
    Блгарин никогаш нема да те остави ако имаш некоја мака,што не е случај со нас.
    И јас сум помагала,затоа знам дека тоа се добар народ.Не е важно ако не го признаваат јазикот,главно Блгарија е направи Самостојна Македонија.Не глумете лудило.
    Поздрав и сичко хубаво.

    http://www.bolgari.net/v_makedoniia_ako_si_bylgarin_podlezhish_na_unishtozhenie-n2-4243.html

    Ова не е добро 5 Македонци си заминале од Македонија.
    Во Македонија владеат навистина црни сили.
    Господ нека и помогне на Македонија и народот во неа.

    ОтговорИзтриване
  30. # 219 blade2 Says:
    декември 21st, 2010 at 21:00
    Македонија ва война е против антибългризма и лагите за историтята во Макеодния от 56 години па до сега….Дбре дойде во Бугария и ке видиш дека во Бугария нема татари туку бугари истиот народ како македонците ….;)

    # 220 2 beers Says:
    декември 21st, 2010 at 21:24
    “Македония”, това нашто ако е война, дай боже всекиму такава “война”. Ние просто се забавляваме с човешката глупост тъй като сме дълбоко убедени, че не можем да я излекуваме, а и немаме такова желание.

    В България емиграционните вълни отдавна, много отдавна са минало. Сега този процес е много спокоен и вече не представлява никакъв интерес. В самата България почти нема безработни, но разбира се, повече или по-малко квалифицираните от нас, ако имат интерес кандидатстват за работа в Западна Европа и ако се класират – заминават. Това е начин за сравнително бързо печелене на пари с цената на известни жертви. Другият вариант е да останеш тук и да имаш търпение да плащаш ипотеки и други кредити с цел след 20-30 години чак да можеш да си отдъхнеш. Всеки сам си прави математиката ……

    # 221 blade2 Says:
    декември 21st, 2010 at 22:06
    Сега май почнаа да се вракат во Бугария ….секои сакаше да оди да зема европеска плата

    ОтговорИзтриване