четвъртък, 27 декември 2012 г.

Македония в карикатури, 1930г.

Българският карикатурист Александър Божинов, като член на Македонския научен институт, издава сборника "Македония в карикатури" през далечната 1930г.

От тях ясно се виждат методите, с които Гърция и Белград (именно Белград, не СХС кралство или Югославия), са управлявали Егейска и Вардарска Македония и как се е извършвала дебългаризацията там.

Вижте съпротивата на българите.

Вижте къде е издигнат лозунга "Македония на македонците":

Прегледайте карикатурите и ще ви стане ясно защо Белград изоставя идеята за "южни сърби" и преминава към налагане на македонизма.
Вижте защо ВМРО е базирано именно в България.

Защо българските войски през 1941г. са освободителни войски и са посрешнати възторжено от населението.

Ето още малко от карикатурите. За пълния преглед на книгата последвайте този линк.

Приятно разглеждане! :)))

1 коментар:

  1. # 1 Борис Says:
    декември 23rd, 2012 at 11:56
    Цензора, цензора, цензора! Постовете ми вече не излизат на “насловна”, администраторите мълчат… В Македония отново е 1930г. и арестуват грамофоните!
    А преди време предупредих: “Внимавайте дали съм тук. Разкарат ли ме – значи е време!”

    # 2 Мизиец Says:
    декември 23rd, 2012 at 13:24
    Браво за идеята!!!

    # 3 virial Says:
    декември 23rd, 2012 at 18:11
    Да, браво за идеата. Ова точно ја покажува патологијата на Бугарија и Србија кон Македонија и Македонците. Србите се искупиј амалку со тоа што се одрекнаа официјално од нивниот дел на Македонија и сега имаме држава. Бугарија уште си сонува за Сан Стефано.

    # 4 ajzdis Says:
    декември 23rd, 2012 at 18:17
    Samo sto patoloski bolen covek kako boris da moze da razbere karikatura kaj se videlo..nego go boli imeto srbija ..toa kako glogov kolec im e vlezeno na tatarite v `gz i tesko ke go izvadat… karikaturite se sosema vo red gluperdo tatarska! :)

    # 5 Мизиец Says:
    декември 23rd, 2012 at 20:32
    За отбелязване е факта, че през 1930 година, територията за която става дума в тези карикатури се нарича Вардарска Бановина. Това нагледно показва отношението на Белград към населението в тези земи! Имено за това след няколко години ще последва Марсилия и един българин от днешния Велинград- Владо Черноземски ще влезе в безсмъртието!!!

    # 6 Борис Says:
    декември 23rd, 2012 at 23:40
    Благодаря, Мизиец.
    А след още няколко години, през Втората световна война, позицията на България се определяше основно от възможността да помогне на това население.
    virial,
    ти виждаш нещо нередно в карикатурите, някаква “патология”? Патологията, която виждам аз, е продължаването на част от методите, осмети в карикатурите. Я виж пак карикатурата със запалените писалки и пушещите весници… Или пък тази с арестуваните грамофони… Или пък тази с посетите бомби… Или тази с изтриваните български надписи… Тези карикатури са си за днес. Ето, това наричам аз патология.
    ajzdis,
    кажи й ти на virial, че карикатурите са си в ред – тя е научена да ти вярва на теб и като й кажеш ти, ще го схване :) ))

    # 7 Борис Says:
    декември 23rd, 2012 at 23:43
    Впрочем, “цензура” се пише с “У”, а не с “О”. Ще трябва да се самонакажа да напиша сто пъти думата, та да не бъркам друг път! :) ))

    ОтговорИзтриване