понеделник, 16 април 2012 г.

Българско военно гробище поругано в Македония

Eдинадесет гроба на български офицери в двора на църквата „Св. Успение Богородично” в Ново село, Щипско в днешна Република Македония, са разкопани, а тленните останки на погребаните са изнесени.

Сред тях е и легендарният деец на мекедонското освободително движение, българският офицер Христо Чернопеев, съобщиха в писмо до редакцията ни от ВМРО. Мястото е едно от известните военни гробища, в което са погребани загинали по време на Първата световна война български офицери. ВМРО настоява външният мнистър Младенов да изиска незабавно обяснение по случая от посланика на Република Mакедония у нас. Към момента никой в Република Македония не дава точна информация за целта на ексхумацията, нито за плановете относно гробището", допълват от партията. Според ВМРО посегателството срещу тези гробове и паметници е обругаване на българското войнство и тежка обида за Българската армия  и държава. "Оскверняването на военни гробища граничи с военно престъпление и българската държава няма как да остане безучастна. Българската общественост трябва да получи информация за случващото се. Надяваме се да бъдат опровергани опасенията ни за готвено преместване на костите и заличаване на военното гробище. Защото практиката да се унищожават български военни гробища има половинвековна сърбокомунистическа традиция в опитите да се заличат следите от българската нация на територията на днешна Р Македония", изтъкнаха от ВМРО.

http://society.actualno.com/news_324219.html

========================================

Да не кажете после, че Македония не е превръщана умишлено в гето, че някой друг е виновен, че сте в международна изолация и че ви правят на идиоти вътре в гетото?

Вие сте си виновни, че търпите такива хора!

Хубавото е, че на международната общественост й е ясно кой е виновен за това състояние на Македония.

Лошото е, че покрай сухото гори и суровото...




Оригинален пост: http://vihren.blog.mk/2010/11/18/balgarsko-voenno-grobishte-makedonia/

1 коментар:

  1. 7 Responses to “ Българско военно гробище поругано в Македония ”
    # 1 blade2 Says:
    ноември 18th, 2010 at 23:28
    Най-лошото е,че много от българските войници погребани в Македония са си месни македонски българи затова са били погребвани в църковните дворове !….за това едва ли се е замислял някой в Р.Македония !

    # 2 gudence Says:
    ноември 18th, 2010 at 23:30
    Жалосно е кога такво нешто се случува, независно за чии споменици или гробови се работи. Ова не е првпат во Штипско вакво нешто да се случува. Беа прекопани и македонски и турски гробишта.(Лично мислам, тоа е сторено по потрага на предмети од вредност).
    Ќе повторам пак дека тоа жалосно и дека секој нормален човек ќе го осуди таквиот акт и дека властите ќе преземат све за да се откријат сторителите.

    # 3 Борис Says:
    ноември 18th, 2010 at 23:37
    Така е, блейд. Хората са погребвали именно българските войници в църковните дворове. А после се правят други националности в Македония, потомците на тези хора са превърнати в идиоти и се гаврят със същите тези герои, загинали за дядовците им.
    gudence,
    какви вредности може да носи един войник? Или вредност са костите им, та са ги занесли по домовете си?

    # 4 Борис Says:
    ноември 18th, 2010 at 23:45
    блейд, между другото ако желаеш виж защо не ми излизат коментарите на блога ти.

    # 5 blade2 Says:
    ноември 18th, 2010 at 23:47
    Е то вредностите се ясни да не знаят малдите македнци во иднина защо българските войници биле заравяни во зарковните дворове ва е заплаха за “македнскиот идинитет”,нели ?

    # 6 gudence Says:
    ноември 18th, 2010 at 23:48
    Можеби јас и ти знаеме какви вредности носи еден обичен војник со себе но тие што копале сигурно појма немале. Не правете политика од дела на вандали кои само треба да се фатат и осудат.

    # 7 Борис Says:
    ноември 18th, 2010 at 23:52
    gudence,
    искрено се надявам да е така и костите им наистина да са си там, както би било при вандализъм. Това ще е добре и за двете държави. Да не говорим за паметта на загиналите.

    ОтговорИзтриване