неделя, 7 октомври 2012 г.

100 години свобода

Вчера в Благоевград се проведоха тържествени чествания по случай годишнината от Освобождението на града и Пиринска Македония.







За честването се събраха над 10 000 души. Честването завърши с грандиозно 3D шоу.



Измина един век, през който българите от Пиринска Македония споделят съдбата на свободните си от преди това сънародници. Един век живот в пределите на България. Един век свобода!



Благоевград (5 октомври 2012) В навечерието на честването на вековния юбилей от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турска власт, община Благоевград и Младежката организация на ВМРО – Благоевград, организираха снощи факелно шествие до паметници и паметни знаци, свързани със значимото историческо събитие. Участниците в шествието, в което се включиха много младежи, ученици и граждани, положиха цветя и се поклониха пред паметниците на Гоце Делчев, Незнайния македонски четник, воеводата Ичко Бойчев и Македоно-Одринското опълчение. Пресфото-БТА снимка: Емил Михайлов (ЕД)

Пиринска Македония бе освободена от непримирилите се с разделянето на българския народ негови синове и дъщери. От стремежа на българите да не оставят събратята си в беда. Всеки четвърти мъж от България тръгна на война. Към тях се присъединиха хиляди доброволци от Македония и Тракия, сформирали Македоноодринското Опълчение.  Докато българската войска настъпваше на юг и изток, четите на ВМОРО с помощта на българското население влизаха в битка и освобождаваха много градове и села пред фронта й.







Кметът на Благоевград Атанас Камбитов промотира празнични плакати, календари и юбилеен лист под надслов "Синовете на България, паднали за нейната свобода и величие". Сред героите са генералите Климен Бояджиев, Иван Цончев, Стилиян Ковачев, Георги Тодоров, Михаил Савов, полковник Борис Дрангов и други герои от Освободителното движение.

Плевнелиев и Борисов на празника в Благоевград

Много от тях загинаха в тази и следващата война за свободата на целокупния български народ. Поклон пред паметта им!







Да помним, че българинът винаги е бил готов за саможертва, за да помогне на страдащите си съотечественици!

Чествания се провеждат на територията на цялата страна.

Стара Загора:



Любимец:

Възстановка за 100 г. от Балканската война на връх Шейновец

Велико Търново: Възстановка на победата на 18-ти Етърски пехотен полк при Бунархисар

100 години по-късно Велико Търново видя победата при Бунархисар

Изложба в Монтана:

Показват снимка на 14-годишния Дико Илиев в изложба за Балканската война

Бургас:

Бургас (5 октомври 2012) С тържествена заря-проверка късно снощи започнаха честванията по повод 100-годишната от героичните събития 1912-1913 година и почит към загиналите в Балканската война. Сред официалните гости беше зам. министъра на отбраната Валентин Радев, който прие строя на военните.  Пресфото-БТА снимка: Тодор Ставрев (ЕД)

Пловдив: Кулминацията на тържествата за честването на 100-годишнината от Балканската война в Пловдив е на 8-ми октомври, понеделник.



Кюстендил:

Почетоха загиналите в Балканските войни

Асеновград: Отварят капсула с духа на Балканската война!



Смолян:

СМОЛЯН ДНЕС! - ФОТО ГАЛЕРИЯ   - Празник на Смолян 2009/Празник на Смолян

Хасково:

Ирена Узунова показва на Божидар Димитров единствения останал лъв върху паметника на родопци

Варна:



По повод юбилея Интернет не остана по-надзад в честванията. Много архивни снимки, документи и събития, свързани с Балканските войни намериха място в нета.

От Държавния архив е създадена страницата http://www.archives.bg/balkanwars/. Всеки би могъл да провери дали няма роднини, паднали за свободата на българите в Балканските войни.

Друг специализиран сайт е http://www.100godinisvoboda.com/history/5, на Инициативния комитет за отбелязване на 100 години от Освобождението на Горна Джумая. Там можете да видите доста архивни снимки.

Специализиран сайт, макар и доста постен,  са направили също така и от Националния инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни - http://www.100godini-balkanskivoini.bg/Novini/novini02.html

Безспорно обаче най-добрите снимки са на сайта на Националния военноисторически музей. Можете да ги изтеглите от този линк: http://www.militarymuseum.bg/zip/Fotoizlojva_100g._Balkanski_vojni-tif-format.rar .

И докато вие четете този пост, аз отивам да си взема знаменце! :)))

3 коментара:

  1. # 1 astrostoper Says:
    октомври 7th, 2012 at 12:39
    во благоевград парада на педерите
    ако не може у београд може у благоевград

    # 2 Борис Says:
    октомври 7th, 2012 at 12:49
    astrostoper,
    теб нещо много те е страх от педери. Да не си патил?

    # 3 Борис Says:
    октомври 7th, 2012 at 12:50
    ПП ако напишеш пак някоя глупост, ще бъдеш изтрит! Ходи си лекувай комплексите другаде.
    И докато ги лекуваш си задай въпроса: свободна ли е Вардарска Македония днес? Има ли основание да се похвали с 20 годишна свобода?

    # 4 Борис Says:
    октомври 7th, 2012 at 12:52
    Това е единственото нещо, което натъжава хората на празника: фактът, че българите от Вардарска и Беломорска Македония и Тракия попаднаха под ново робство. Много по-тежко от турското!

    # 5 gorans Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:03
    Македонија се здоби со слобода 1945 г. после народноослободителната војна против бугарско фашистичкиот окупатор колку и да ви биде мило вам или не. Вистината не можете да ја скриете со вакви пропагандистички постови. Низ цела Македонија постојат обележја за херојската борба на македонскиот народ но исто така и обележја за злосторствата на бугрската окупаторска војска. Прашање на време е кога македонскиот народ во Пиринска и Егејска Македонија ќе ги добие своите права за да продолжи по патот за обединување со бараќата македонци од Вардарска македонија. Се разбира по мирен пат доколу не му пукне филмот.

    # 6 gorans Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:08
    Погледај си ги сам фотографиите на овој ваш “јубилеј“. Никаде нема никаков народ освен неколку пробугарски или бугарски гледачи ученици. Македонците не учествуваат бидејќи ропствотот за нив сеуште трае во сопствената земја ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА. Борис лично сметам дека си беден старец со уште победна душа.

    ОтговорИзтриване
  2. # 7 Борис Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:15
    gorans,
    помоли поробителите си от УДБА да те научат най-напред да четеш, пък тогава да говориш. Виж отново текста: “За честването се събраха над 10 000 души…”
    Пък като се научиш да четеш, помоли да те научат и да си търсиш картинки в нета. Там ще видиш българите от Благоевград как честват свободата си :) ))
    Колкото до македонци… Ами заповядай някой път в Пиринска македония, огледай се за македонци… алооо, тука имаме свобода, не сме били под сръбска окупация като вас бе!

    # 8 еден Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:17
    Горанеее,
    колку и да ти е тебе мило или не, ама Борис е во право: во ново ропство сме, на неписмени, гумени политичари и албански терористи, на лихвари во фотелји. Бедни сме ние кога ја подржуваме нашата политичка пропаганда. Да простиш, ама илузија е да мислиш дека македонскиот народ во Пирин, Егеј и Албанија ќе добие некакви права кога овде и она што го имавме го изгубивме. Само се осеќаш подобро, ни дава надеж она „ е ќе дојде време, ќе видите вие кои сме“. Се гледа кои сме овде и сега – глувци. И не е крив вмро или сдсм поединечно. Заедно, со наша поддршка.

    # 9 Борис Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:22
    Малее, сега виждам първия коментар: “Македонија се здоби со слобода 1945 г. после народноослободителната војна против бугарско фашистичкиот окупатор”…
    gorans,
    ти на колко години си бе дете?

    # 10 Борис Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:26
    еден,
    “македонски народ” никога не е имало в Пиринско. “Македонски народ” може да има само там, където са вилнели УДБА и “Златна зора”. Мечтата на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев се осъществи единствено в Пиринско.

    # 11 вале_нт Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:30
    Многу медузи во Черно море,Борис.Кога се најсконцентрирани и каде.Како се ништат.Кажи нешто на таа тема.Овие сурати вака стокмени не ги интересираат постојано сите.Внеси малку динамитка,ако сакаш резбира се.

    # 12 Boris Nl Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:35
    Хм… благодаря ти, вале_нт. Во право си, ке требе и за медузите нешто, штом тоа те интересира :) ))

    # 13 gej parada Says:
    октомври 7th, 2012 at 13:50
    Gay parada – nisho drugo
    ne e neobiknoveno sicki sta obratni

    # 14 totobg Says:
    октомври 7th, 2012 at 18:32
    “народноослободителната војна против бугарско фашистичкиот окупатор” – 800 шумкари, повечето от които са сърби, черногорци, власи, сръбски даскали родом от Македония, командвани от сърби, “македонскиот народ” ли са бе алооооо Горски!? Айде почвай да рецитираш – хунзите от Пакистан, македоноиди, Александрос и Филипос са ваши, Клеопатра македонката, вий сте победници… :) ))

    ОтговорИзтриване
  3. # 15 gorans Says:
    октомври 7th, 2012 at 18:38
    toto без паника:

    Македонија се здоби со слобода 1945 г. после народноослободителната војна против бугарско фашистичкиот окупатор колку и да ви биде мило вам или не. Вистината не можете да ја скриете со вакви пропагандистички постови. Низ цела Македонија постојат обележја за херојската борба на македонскиот народ но исто така и обележја за злосторствата на бугрската окупаторска војска. Прашање на време е кога македонскиот народ во Пиринска и Егејска Македонија ќе ги добие своите права за да продолжи по патот за обединување со бараќата македонци од Вардарска македонија. Се разбира по мирен пат доколу не му пукне филмот.

    # 16 totobg Says:
    октомври 7th, 2012 at 19:02
    “народноослободителната војна против бугарско фашистичкиот окупатор” – Колко са ви жертвите и колко от тех не са сърби или др. югославяни? И колко от македонците не са сръбски даскали или студирали у Београда?! Вие се сдобихте със свобода в 1991 г. До тогава ви управляваха отново сърби, наричащи себе си югославяни!?… :) ))

    # 17 antiseparatist Says:
    октомври 7th, 2012 at 20:19
    Сите ние чекаме другите делови на Македониа да сеослободат од србска и грчка окупациа!!!

    # 18 gorans Says:
    октомври 7th, 2012 at 21:06
    Под срБска остана само Прохор Пчински и тоа не го забораваме
    а оние под фашистичка бугарија и фашистичка грчка… богами !!

    http://gjoamitipoezija.blog.mk/2012/10/07/sto-godini-okupacija/

    # 19 Борис Says:
    октомври 8th, 2012 at 19:19
    “Македонија се здоби со слобода 1945 г. …”
    gorans,
    наричаш комунистическите репресии “свобода”? Показателно момчето ми, твърде показателно за начина ти на мислене :) )) Сгреших, ти не си дете, ти си марширувал в редовете на ЮНА и си стоял на пост пред портрета на Тито. И си замръзнал във времето там – под портрета!

    # 20 Борис Says:
    октомври 8th, 2012 at 19:31
    Я кажи за тази “народноослободителната војна”, за която си научил в пионерската организация и в ЮНА – колко партизани е имало, колко отряди, къде какви битки са имали с българите, колко е броят на жертвите ?
    Е като се опиташ да ми разказваш, потърси някакви документи, записи някакви за тези събития. И като намериш, обади се…
    Ама няма да намериш… нали магарето с документите се удави в реката… :) ))

    # 21 totobg Says:
    октомври 8th, 2012 at 19:38
    Горския+доста антички хунзи си мислят даже, че македонската държавност от 1945 г.!? Хървати и словенци се броят за свободни от 1991 г., ма античките от 1945!? :)

    # 22 Борис Says:
    октомври 8th, 2012 at 19:43
    Антички бе тото, всичко им е объркано: Гордо знаме им е Александър, пръв учител – Темпо… :) ))

    ОтговорИзтриване