неделя, 13 май 2012 г.

Сърбите: отаџбина Македонија те зове

В предишните постове писах за античките, югославяните, албанците и българите.

Следващата група, която ще има значение при евентуален конфликт в Македония, е групата на македонските сърби.

Докато от явно демонстриращите сила и страна групи албанците притежават най-голямата сила,  сърбите прикриват старателно своята. Обаче по всичко личи, че въпреки малобройността на сърбите (по-малко от 2%),  именно те са най-голямата сила в Македония. Силата, която подготвя почвата да се покаже.
Сърбия ще отбележи тържествено в Македония 100-годишнината от Кумановската битка

За разлика от българите, сърбите имат не просто правото легитимно да се декларират като такива, да създават и поддържат свои партии и организации, но имат и благодарността, дори почитта на македонците за това, че директно ги създадоха и през управлението си грижовно отглеждаха македонската нация и я пазеха да не настине. Основно от "бугарски грип" :)))

Те отдавна не са завоеватели и колонизатори. Приемат Македония като своя родина и я обичат не по-малко от който да било македонец или българин. Родени са там, животът им минава там и се опитват да направят Македония по-добро място за живеене. По начина, по който те разбират това. А разбиранията им в голяма част отразяват политиката на сръбската държава.

Сърбите открай време са най-антиалбански настроената част сред населението на Македония. Антибългаризмът също е пуснал дълбоки корени сред тях. Омразата към българите е продължение на политката на предците им, сръбските колонизатори в Македония, както и отражение на страха от български реваншизъм. Страх както от македонските българи, така и от македонците. В момента ги контролират, но при българско управление не биха имали тази възможност и знаят, че зомбираните бързо ще обърнат гладен поглед към тях. Те добре си спомнят Втората световна война. Евреите и те бяха страдащите части сред населението в Македония: интернирани в "трудови лагери", с конфискувани имоти, изселвани...
[Image: filov.png]

Сърбите не биха се върнали в Сърбия, няма какво да правят там. Виж, ако бъде отнесена Македония заедно с тях в Сърбия, тогава не биха изпаднали в дълбока морална дилема. Ако ги помолят за помощ в тази насока, отговорът би бил: "аз давам 100 конски сили и познавам два македонеца, които ще убедя да дадат по 50" :))).

Те обаче са наясно, че такова нещо е невъзможно на този етап. Не е невъзможна обаче първата стъпка към това - възраждането на нова югославска федерация в състав Сърбия-Македония. Или пък, в краен случай, падането на границата при приемане и на двете държави в Европейския съюз.

Тази възможност не се изключва от тях и затова сърбите се залагат за отворена към Запада политика. За да запазят обаче отворена именно границиата към Сърбия и да не рискуват границата с България да се отвори първа, според тях това трябва да се случи след приемането на Сърбия в този съюз. Ето защо сърбите приветстват, поощряват и дори директно ръководят политиката на изолация на античките и изострянето на спора за името като инструмент за постигане на тази изолация.

Най-тясно свързани са обаче с югославяните. Основната им разлика е в приоритетната цел на едните и другите: за югославяните това е съюз със силните в света, тоест Европейския съюз. Сърбите директно се залагат за Югославия. Като се знае, че сред югославяните има множество потомци на смесени бракове и те самите на второ място поставят югославски съюз, става ясно кое ще изпъкне като общ приоритет на двете групи: нова Югославия.

В сравнение с останалите сърби по света може да се каже, че това е единствената общност, която не е създала своя "Република" в съответната чужда държава. Другата такава държава е Косово, но там това неофициално се е осъществило. Това идва да подскаже, че за сърбите Македония наистина е родина и в нея се чувстват като у дома си.

На практика Македония е управлявана от сърбите и държавната политика следва техния интерес, макар и не винаги явно демонстриран. Недостъпните за българите институции са просто удобни инструменти в ръката на сърбите. Инструменти, с които са си служили деситилетия, които използват пълноценно и няма кой да им отнеме.

На превъзходството им пречат единствено албанците и отделянето в самостоятелна "Република" може да се разглежда именно като отделяне от албанците. Не случайно след ескалацията на размириците сръбските партии бяха първите, които изразиха мнение, че са персонално застрашени от ситуацията в страната. Отделянето от албанците ще не просто ще отстрани основен конкурент за властта в Македония, но ще тушира директна физическа заплаха за сърбите.

Сърбите имат цялата подкрепа на майчината си държава - Сърбия. Включително чрез ползване на наследената агентура от времето на Югославия, която работи изцяло в сръбски интерес. На тях се дължи фактът, че Македония поддържа добри отношения единствено със Сърбия. Това създава допълнителен комфорт на сърбите в Македония и разширява полето на влиянието им върху цялото население на Македония, нуждаещо се от външна помощ и защита.

=========================================

Това е последната група в Македония, чието съществуване има значение за развитието на евентуален конфликт в Македония.

Предстои описание на външните сили, които ще бъдат засегнати и ще вземат участие в конфликта.

Поредицата ще бъде наречена "100 годишната война за Македония" и за да няма никакви спекулации, аз лично я поставям в категорията "политическа фантастика".

=========================


Оригинален пост: http://vihren.blog.mk/2012/05/13/srbite-otadzhbina-makedonija/

1 коментар:

  1. # 1 bulgarin Says:
    мај 13th, 2012 at 12:40
    виж,на тези хора трябва с думи простички да им обясниш!хващам се на бас ,че нищо няма да са разбрали от прочетеното!:))
    сърбия,македония и гърция са фалирали държави и ще става по зле!при нас нещата са мааааааалко по добре ,но си стоят на това ниво!чудя се дали турция няма да посегне при тоя слаб европеиски съюз,слаба русия и слаба америка!

    # 2 Борис Says:
    мај 13th, 2012 at 19:17
    Аз нямам намерение да пиша за видиотизираните. Кой разбрал-разбрал, който не е – проблемът как да дорасте, за да разбере си е негов :) ))
    Турция засега е европейския защитник от исляма. Падне ли Турция, пада Европа.

    # 3 bulgarin Says:
    мај 13th, 2012 at 20:46
    парадоксално е това ,кото пишеш за турция!не съм убеден,че нещо може да спре ислямизирането на света!простичка вяра,която ясно ти казва-стани правоверен и отма отиваш в рая!няма чистилища,няма камбани,няма икони,няма светци,всички са равни !за обикновенният човек това е голяма утеха,да знае ,че и богатите и бедните са равни пред бога!не както правят католиците например-изкупуват грехове,търгуват с опрощения !ако си сгрешил и имаш пари ще се откупиш и всичко е ок:)))))
    ми ако нямаш пари?:)
    християнството казва,че само 144 000 ще бъдат спасени,а исляма дава шанс на всички!
    после молитвите:
    при нас християните са много натруфени и усложнени,замръзнали във времето на апостолите,докато в исляма се мяткаш 5 пъти на ден и си ок:)))))))))направо си за рая!

    # 4 Борис Says:
    мај 13th, 2012 at 21:47
    Мисля, че докато Турция е “светска” държава, всичко ще е наред. Мохамеданите ще се увеличават процентно, но демокрациите не са застрашени. Виж, завладее ли шериата в Турция и получат ли ислямистите пряка връзка с Европа, едни по други ще почнем да падаме. Най-напред ние. Ей така, демократично.
    И съм напълно съгласен, че исляма е по-устойчивата религия от християнството. Не случайно станаха най-многобройната религия. Ние ще продължаваме да намаляваме, а те-да се увеличават.

    # 5 ВИНС Says:
    јуни 7th, 2012 at 17:48
    КУПЛЕТ ОТ ХАРВАТСКА НАРОДНА ПЕСЕН -”МОЯ МАТИ МЕН УЧИЛА….СВИМ СРБИМА ПИЧКА МАТЕРИМА…

    # 6 ВИНС Says:
    јуни 7th, 2012 at 19:47
    ” СОРБА” СА ПОТОМСТВЕНИ БЪЛГАРСКИ АСИМИЛАТОРИ И ДЕНАЦИОНАЛИЗАТОРИ,ВЕЧЕ БЛИЗО 1000 Г.ТА ДО ДНЕС.ПОСЪРБИЛИ СА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ,ПОЧТИ- ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ЗАПАДНО НАРЕЧИЕ КОЕТО Е СТИГАЛО ЧАК ДО СРЕМ И НОВИ ПАЗАР ПРЕЗ 11 ВЕК.НО ТОВА МАЛЦИНА ИДИОТА У НАС ОСЪЗНАВАМЕ…”ПРАВОСЛАВНО-СЛАВЯСКОТО” ИМ БРАТСТВО Е ПРОСТО “ХАЛЯЗ/ХРАНА/ ЗА БАЛЪЦИ”КАКВИТО НЕ МАЛКО СЕ НАМИРАТ У НАС…ОТ ЗАПАДНОТО ПО-ТВЪРДО НАРЕЧИЕ,/ИМЕННО ЗАЩОТО И СРЪБСКИЯТ Е “ТВЪРД ГОВОР” И ТВЪРДЯТ,ЧЕ” ДОПРЕДИ КАН КРУМ, ДА ОВЛАДЕЕ ТЕЗИ ЗЕМИ, СИ Е БИЛ ПРАВО-СТАРО-СРЪБСКИ ТЕХЕН” ГОВОР/ ИМ ОСТАВА САМО:МАКЕДОНСКИЯТ И СОФИЙСКО-ВИДИНСКО-ВРАЧАНСКИТЕ ГОВОРИ.ЗА ДА СИ СТИГНАТ НАИСТИНА СПОРЕД “НАЧЕРТАНИЕТО” ДО” ИСКЪР” ИЛИ “ЯНТРА”.ОФАНЗИВАТА ИМ ПРОДЪЛЖАВА,ЕТО ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВАТ” НАШИТЕ ПРАВОСЛАВНО-СЛАВЯНСКИ БРАКЯ” СЪЩИНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ КРЪВНИ ВРАГОВЕ,ЗА КОИТО НИЕ СМЕ ПРИМИТИВНИ МОНГОЛОИДНИ МАЙМУНИ…

    # 7 Борис Says:
    јуни 9th, 2012 at 11:07
    Да Винс, и аз мисля, че продължават с експанзионистичната си политика. Сега обаче имат да разрешават други проблеми – тези със сърбите, които останаха извън Сърбия.

    ОтговорИзтриване