петък, 20 април 2012 г.

Баба Марта

Баба Марта бързала

мартеници вързала,

да сме бели и червени,

весели, засмени.



Не минава 1-ви март, без тази песничка да ми се завърти в главата. И няма как - има ли дете в България, което да не помни Баба Марта? :)))



Откъде идва обичаят да се подаряват мартеници и преданията за баба Марта?

Ето какво е написал преди век и половина Петко Р. Славейков за празника на 1-ви март (целия текст - на линка):

"На Пъвий марта, още в тъмно пред зори, по някои градове и села из България премятат на прозорците или на чардака, ако има, някакъв червен плат или пояс, за да са зарадва Марта, като види, че я посрещнали с червено. После, доде още спят децата, сплитат нишки алени и бели (понякъде турят и бели),та ги привързват около врата и около двете ръце на децата, да ги види Марта, като излязат, че я посрещат с шарено."



Ето цитат и от Ведата, записана от Веркович (целия текст - на линка):

Де си е, мале, маринка,
Белу ми сукну царвену.
Фаркнала ми летнала
Летнала ми лестувица,
Летнала ми уть край земе
Утъ край земе, слану море,
Летнала ми на Белъ Дунавъ
На Белъ Дунавъ на царну-ту море,



Много са преданията за мартеницата, разпространени из България. Мнозинството от тях свързват мартеницата с прабългарите. Това най-вероятно не е случайно, тъй като използването на мартеници бележи пътя до Дунавска България - Индия, Пакистан, някои части на Русия, Молдова, Румъния, България, Македония и части от Сърбия, Албания и Гърция.



Ето няколко съвременни текста, които претендират да представят легендиСлед като получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло – червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял:
“Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога.
Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ”, свързани с Аспарух:

Баян взел бял конец, който Хуба вързала на крачето на гълъба. Пуснали птицата да полети, но в този момент се появили преследвачи от хунското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от стрела и началото на конеца, който държал, почервенял от кръвта му.

==============================

След като получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло – червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял:
“Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога.
==================================

Котрагите държава бяха сътворили,
клон български сред волжската земя,
червено_бяла вест тук гълъба донесе,
чрез крилата свои и кръвта!!!!

===============================



Тези легенди най-вероятно са съвременни, но приказките, легендите и най-вече обичаите, свързани с Баба Марта са разпространени из цялата българска земя.

Ето части от тях:



В народните представи пролетта идва с пристигането на баба Марта. Найният двойнствен образ - ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското, пораждащо живота начало, и в същото време - пак женското, но стихийното начало.

===============================

Някога живяла Марта със своите двамина братя високо в планината. И двамата й братя носели едно име – Сечко, но единия наричали Малък Сечко, а другия – Голям Сечко.

=========================================

Вярва се, че те пазят къщата, за да не влезе в нея злото - болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.

===============================

Дева Мария в бяла премяна се изправила сред одаята пред огнището, отрязала една лентичка от фустата си и я обагрила с девствената си кръв. После я усукала с друга бяла такава и украсила гърдите си.

==================================

Някаде възрастни жени не излизат извън дома, за да не срещнат Марта и да я разсърдят, тъй като тя ще се усмихне и времето ще е хубаво, ако я срещне млада жена или мома.

=====================================

Баба Марта се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Април, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция "заемни дни", "заемници", "броени дни".

====================================

Ядосала се баба Марта, разфучала се, развилняла се, пък накрая се разсмяла.



Много стихове, песни и легенди за Баба Марта може да намерите тук: Всичко за Баба Марта и мартениците или пък на портала Старт.бг - http://babamarta.start.bg/. Разбира се, винаги може да се обърнете към Бабамартенската  Уикипедия :)))

Разбира се, поста няма да е завършен, ако не споменем Пижо и Пенда - двойката, живееща в мартениците :)))

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q97Ow5xt5ww[/youtube]



Много още може да бъде разказвано за Баба Марта и мартениците. само още нещо интересно: моите познати, включително и аз, харчим не по-малко от 5 лв. за мартеници, които подаряват.  От малките деца до възрастни. Нека все пак това да са 50% от хората в България, излиза, че около 20 000 000 лв. се харчат на 1-ви март за мартеници. Странно ли е тогава, че китайците иззеха производството от бабите? :)))


Честита Баба Марта на всички българи, където и да сте!




1 коментар:

  1. # 1 Борис Says:
    март 1st, 2012 at 18:28
    Много са смешни някои прани мозоци, като се опитват да откраднат българския обичай и да го припишат на древните гърци като някакви си “Ксантики” или дявол ги знае какво :) ))
    Ама така е – “во потрага по идентитетот” и всичко е възможно :) ))

    # 2 2 beers Says:
    март 1st, 2012 at 19:49
    Честита Баба Марта. Ксанитики-мантики и Баба Марта е като ФИРОМ – световен шампион по футбол :) :)

    # 3 ajfel2 Says:
    март 2nd, 2012 at 01:38
    Bravo bre Bugarcinja, neka e cestita baba Marta,a ova martinkive ne sum gi videl od vremeto na socijalizmot,dobro e da se vratime so sekavanjata vo dobrite stari vreminja,hahahah……………

    # 4 Борис Says:
    март 2nd, 2012 at 22:58
    Световен шампион? Може, когато направят световното в Тетово :) ))

    ajfel2,
    това е положението, брат. Всичко българско трябва да изчезне, а ако е пуснало здрави традиции в хората в Македония и не може да се изкорени, трябва да бъде представено като древногръцко. Каква е тази любов към древните гърци у вашите управници не ми е ясно :) ))

    ОтговорИзтриване