петък, 20 април 2012 г.

Скопските сърбоманчета посърбени

Битката за Куманово (от статията за Зебрњак):

"Српската војска извојува победа над турската и со тоа го означи почеток на ослободувањето на југоисточна Европа од Отоманската империја."

"По ова била исполнето и тежнеењето на српскиот народ да се ослободи Косово и Метохија."



Разбирам, че не знаете къде е стигнала по това време българската армия в настъплението си към Цариград.

Но не мога да оправдая насаденото преклонение пред могъщия сръбски войник да продължава и днес и защо сте написали, че именно той побеждава Турция в Балканската война, забравяйки напълно за тези -



Те може да са ваши предци, но са отишли доброволци в българската армия. Може да са побеждавали при Саранлъ, Фере, Дедеагач, Мерхамли, Малгара, Булаир и Шаркьой, настъпвайки директно срещу столицата на Империята, но после са се върнали да се бият срещу сърбите.

Това е достатъчно, за да ги забравите и да напишете първия текст, в който славите сърбите. Навик.

Обаче за втория цитат:

Вземете уточнете: - през 1912/1913г. сърбите освободиха Вардарска бановина 


или поробиха Македония ?




21 коментара:

  1. # 1 Борис Says:
    февруари 11th, 2012 at 16:54
    И още нещо от мен: виждам доста прилики между Зебрњак и Войнот на кон. Големина им. Фалшът им: Зебрњак е издигнат, за да затвърди “освобождението на Вардарска бановина” – лъжливо събитие. Войнот на кон е издигнат, за да затвърди “идентитетот” – също лъжливо събитие.

    Разликата е, че Зебрњак е съборен. Войнот на кон си стои в античномакедонско Скопие…

    # 2 1979 Says:
    февруари 11th, 2012 at 17:04
    Бугар, не си ти тој што ќе ни кажува каква ни е историјата, затоа што вие Бугарите сте докажани фалсификатори, душмани и негатори на македонскиот народ.

    Историската вистина излегува на виделина, не можете вечно да ги фалсификувате документите, има и други архиви, не е само таа во Софија која сте ја наполниле со бугарски фалсификати.

    За среќа има и чесни и искрени Бугари како овој професор, иако се многу малку споредено со таквите како тебе.

    http://www.youtube.com/watch?v=dSDxlCIAlQY

    # 3 totobg Says:
    февруари 11th, 2012 at 17:09
    “Монументалниот споменик на ридот Зебрњак кај Куманово е срушен на самиот почеток на втората светска војна од страна на бугарскот окупатор… Денес, од страна на Министерстово за социјални работи и Амбасадата на Република Србија во Република Македонија е поставен постојан чувар”….Да, сърбите са победители, българите – окупатори!? Затова македонското Министерстово за социјални работи е поставило пазач….Колко субективно…

    # 4 Борис Says:
    февруари 11th, 2012 at 17:34
    1979,
    има архиви навсякъде по света. Само че когато от МАНУ чуят думата “архив” се изприщват :) )) Колко до професора – професор, който говори за “обикновен развод” при наличието на затвор за майката-българка е жалък лъжец! Дръжте си ги при вас такива, лика-прилика сте си!

    totobg,
    сръбския комплекс никога не ги е напускал. Продължават да играят по тяхната свирка, антиквизацията и “идентитетот” са сръбски похват за да ги държат в подчинение. Изолирани от целия свят и наведени към Белград.

    # 5 1979 Says:
    февруари 11th, 2012 at 17:46
    “…Колко до професора – професор, който говори за “обикновен развод” при наличието на затвор за майката-българка е жалък лъжец!…“

    Ова претпоставувам мислиш на тоа што професорот во клипот го зборува за Спаска Митрова.

    Баш таков беше случајот со Спаска – обичен социјален случај, развод на двајца луѓе и борба за старателство над бебето, а вие Бугарите го направивте антибугарски и меѓудржавен скандал.

    Спаска била неодговорна мајка и и било одземено бебето, и што е тука проблемот?

    Спаска не знаела како да ја испере својата неодговорност заради која го изгубила бебето, па го искористила фактот што има бугарско државјанство за да обвини дека државата Македонија и го зела бебето само затоа што била Бугарка. Смешно.

    После и самите видовте каква неодговорна жена е Спаска кога се пресели во Бугарија и кога и дадовте работа како професорка, а таа не доаѓала на работа па и дадовте отказ.

    Потсети се, тука убаво е објаснето.

    http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=76444&kategorija=7

    ОтговорИзтриване
  2. # 6 Борис Says:
    февруари 11th, 2012 at 18:00
    Шшшшшт 1979, или мълчи или кажи колко майки са вкарани в Македония в затвора за това, че не са осигурили легло на бившия си мъж! Сърбоман грозен, не се опитвай да отклониш темата от факта, че работиш именно за Сърбия. Кой печели от това Македония да е гето?

    # 7 1979 Says:
    февруари 11th, 2012 at 18:23
    Абе глупав Бугарин, колку и да се трудите Македонците да ги направите србомани само затоа што не ве сакаат вас бугарските фашисти, нема да успеете.

    “…Кой печели от това Македония да е гето?…“

    Уште мислиш на некакво печалење од Македонија а?

    Заврши вашето бугарско печалење на сметка на Македонија.
    10% од територијата на Македонија е под бугарска окупација, и Македонците тоа нема да го заборават. Тркалото се врти, и еден ден Пирин пак ќе биде македонски.

    Никој не може да печали повеќе на Македонија, а најмалку вие бугарските фашисти.

    Македонија е на Македонците, не е ни на Бугарите ни на Србите, запомни го тоа.

    А вие ќе останете само бугарски жаби кои крекаат на суво на македонскиот блогерај.

    # 8 totobg Says:
    февруари 11th, 2012 at 19:00
    ..”вие бугарските фашисти”….лелелелеле…..ХХІ век!?.….:) :)

    # 9 Jane Says:
    февруари 11th, 2012 at 19:08
    за 1979, секогаш кога ке кажеш “глупав бугарин“, незнаејки се самоозначуваш себеси за глупав! Макар што повекето од блогерите се свесни за тој факт.
    Србите биле окупатори во Македонија исто како и турската империја. Оваа држава во која што живееме денес е втемелена како држава во 1945 некаде така да пред тој период единствени окупатори се турците и србите. Факт!

    # 10 2 beers Says:
    февруари 11th, 2012 at 19:24
    “…Тркалото се врти, и еден ден Пирин пак ќе биде македонски…”

    Пирин и сега си е македонски, например в Банско македонците (т.е. гърците) са почти колкото българите, с тенденция постепенно съвсем да го окупират. А вие, фиромете, кво общо имате с македонците и въобще с Пирин?

    # 11 Jane Says:
    февруари 11th, 2012 at 19:28
    2beers, ние фиромците сме директни наследници на Александрос .. тој е наш ние сме негој :) )))))))))))
    Исто сме директни наследници и на Самуил .. тој бил еден од позначајните Македонски царој и плус и тој бил наш :) ))
    Исто сме наследници на првиот македоноид на планетава а може и пошироко надвор од планетава .. абе прво господ не напраил нас фиромците па после е стокмен сончевиот систем ама светот уште не знај :)
    А све си мисла` дека и вонземјаните се настанати од нас фиромците. Само не зна` како да докажа` :) ))))))))

    ОтговорИзтриване
  3. # 12 2 beers Says:
    февруари 11th, 2012 at 20:08
    Много лесно – строиш паметник. Ама на КОНЬ! Иначе не важи :)

    # 13 Борис Says:
    февруари 12th, 2012 at 11:03
    1979,
    Македония и македонците не печелят от това да са гето. Кой печели тогава? Кажи, да видим чии привърженик си.

    totobg и Jane,
    за праните мозоци българите са фашисти и толкова! Виж обаче как славят “големия македонец” Йован Бабунски в статията за Кумановската битка на Уикипедия, как е победил турците. А в статията за “Тиквешкото въстание” плачат от него… Объркани хорица, които усещат, че нещо не е наред, обаче погледа им не стига отвъд Йован Бабунски :) ))

    2 beers,
    и аз винаги съм се чудел на това – какво общо имат фиромците с Пирин и Солун? Тях си ги създаваха във Вардарска Македония и там си виреят. Пеят за гръцкото Солунско поле и за българската Гоцева раса, обаче както казах преди малко, гледат на тях през погледа на Йован Бабунски.

    # 14 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 11:27
    “…гледат на тях през погледа на Йован Бабунски….”

    Абсолютно! Нема кво да се добави.

    # 15 Борис Says:
    февруари 12th, 2012 at 12:14
    И точно тези днешни Йовановци Бабунски, тези антибългарчета са си кръстили партията ВМРО… Цирк отсекъде, бате! :) ))

    ОтговорИзтриване
  4. # 16 Бугарските татарчета преебани Says:
    февруари 12th, 2012 at 12:51
    На всички ни е известно, че българският народ е спасил от нацистко изтребление евреите, живеещи в България през годините на Втората световна война. Твърдението е още от преди 10 ноември 1989 г., когато политиците и верните им историци уточняваха как това е станало под ръководството на БКП. Впоследствие митът за комунистите-спасители бе развенчан, но се разгоряха борби за пиедестала на спасителите. Най-бързи се оказаха монархистите, които увенчаха с лавров венец, наподобяващ корона от тръни, личността на цар Борис III. Образът на народа и в този случай се оказа фон, на който още по ярко трябваше да се открои трагичният героизъм на царската особа, спасила българските евреи от сигурна смърт. Всички те – и бившите комунисти, и последвалите ги разноцветни демократи – обикаляйки света, не пропускаха да подчертаят приноса на народа ни, като най-често получаваха похвали. Бившият президент Желев дори публично се обиди на американците, че не са ни зачели като спасители при откриването на музея на унищожението в САЩ. Той се опита безуспешно да лансира антимонархическата версия, че българският народ под ръководството на православната църква е спасил евреите ни.

    Проблемът е, че с името на българския народ се злоупотребява. Делата както на “добрите”, така и на “лошите” българи са част от националната ни история.

    Казусът е още по-сложен, щом стане дума за отношенията на българската държава и евреите през годините на Втората световна война.

    Без съмнение, спасяването на българските евреи е основание за гордост. Малцина са обаче онези, които знаят или ако знаят, то е недостатъчно, че българските държавни институции – правителство, монархически институт, Народно събрание, полиция и войска – са съдействали на нацистка Германия да унищожи 11 363 евреи от т. нар. “новоосвободени земи”: Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини.

    В периода от 4 до 11 март 1943 г. в ранните утрини българските административни, полицейски и военни власти, установили се като освободители в тези райони на Балканите, забират подобно на стадо овце мъже, жени, деца, бебета, бременни жени, възрастни и немощни хора. Лъжат, че ги изпращат в България, а в действителност ги натикват в предварително подготвени етапни концентрационни лагери. Още преди да са отведени от страната евреите, участниците в акцията като лешояди се нахвърлят върху имуществото им и го разграбват. Страданията на нещастниците в българските етапни концентрационни лагери описва свидетел:

    “По-тежко беше положението на щипските и битолските евреи, особено при последните. Оскъдна постелка, повечето деца – почти всяко семейство имаше едно-две и повече деца. /…/Родилката беше родила тук в помещението /лазарета на концлагера – бел. авт./. Имаше едно момиченце – здраво. Молеше се за малко бельо. /родилката – бел. авт./ Между болните имаше: туберкулозни, тежко болни, от ангина пекторис, пневмония – един случай, четири случая от старческа болест, една стогодишна жена, трима-четирима парализирани и др. Между тях имаше трима души – участници във войните, със своите възпоменателни медали на гърди. /…/”

    С влакови композиции през Югославия и с шлепове по р. Дунав евреите са депортирани до концентрационния лагер Треблинка. Съпровождат ги главно български полицаи и по няколко немски войници. Колкото и нелицеприятен да е фактът, че част от нацистките “пътища на смъртта” започват от България, той е исторически достоверен. Те не само водят към смъртта, но мнозина от депортираните евреи я намират по време на транспортирането.

    ОтговорИзтриване
  5. В едно учебно помагало – “Записки по история на България 1878-1944”, наложено за изучаване в средните училища преди няколко години от Министерството на просветата, по разглеждания проблем е казано:

    “Върху България се оказва силен натиск за вземане на мерки против еврейското население и в частност за изпращане на 20 000 души от новите територии в лагерите на смъртта. /…/ Намерената формула е колкото жестока, два пъти повече спасителна. Към 14 000 евреи от бившите територии на Югославия и Гърция са пожертвани поради ултимативния германски натиск, но близо 50 000, живеещи в старите граници, са спасени.”

    Цитатът е още едно доказателство, че въпросът за отношенията на българската държава с евреите в годините на Втората световна война е не само исторически, но има пряко отношение и към възпитанието на следващите поколения българи. Насажданият в съзнанието на учениците морален извод чрез грубо изопачен исторически пример, че е нравствено оправдано да предадеш на унищожение 14 000 евреи, за да спасиш 50 000, е циничен.

    Жалко е, че някои от историците, които се опитват да хвърлят нов поглед върху миналото ни, не са се отърсили от типично българската черта все да търсим друг да ни е виновен. Дори чужденците са забелязали този наш психологически комплекс. През август 1944 г. американският сътрудник на Управлението на стратегическите служби Виктор Кордови констатира:

    “Българите са много интересни хора. Въпреки че са наясно за своята отговорност и вина, те търсят някаква причина, извинение или поне някой, който да бъде обвиняван вместо тях за провала им.”

    Съвременната теза, че единствено хитлеристка Германия носи отговорност за унищожаването на 11 363 евреи, а участието на българската държава е предизвикано насилствено, е исторически недоказуема и невярна.

    Безочлива и нагла лъжа е разпространяваното от някои историци, журналисти и писатели твърдение, че хитлеристите носят отговорност за изселването, защото българската юрисдикция върху тези земи не била призната от германците. Всички налични архивни документи сочат, че българската държава е упражнявала пълен стопански, административен, военен и политически контрол върху така наречените нови земи. Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Македония и Западните покрайнини е дело на българските административни власти: полиция, армия, данъчни и банкови чиновници, та дори са включени учители и органите на Българския червен кръст. Тя се извършва с изричното съгласие на българския цар, изразено пред Хитлер и Рибентроп. За какво им е било нужно царското съгласие, ако нацистите можеха да се разпореждат с евреите свободно в така наречените «новоосвободени земи»?

    Грехът на българската държава е още по-тежък, защото с пословичната българска политическа раболепност управляващите ни са изпреварени в Европа единствено от марионетните държави Словашко и Хърватско. Нацистите в своите доклади с признание отбелязват старанието на нашите власти. В секретно донесение от германската легация в София до Главното управление за имперска безопасност относно хода на изселването на евреите от България, писано на 5 април 1943 г., се казва:

    “Като се има предвид, че в Италия, Унгария, Испания и т. н. еврейският въпрос не е поставян за решаване и не е започнала подготовката за изселване на евреите, може да се твърди, че въпреки обичайните за Балканите ограничения българското правителство активно се занимава с решаването на еврейския въпрос.”

    Принципен е въпросът – исторически и морално оправдано ли е политици и историци в миналото и сега да делят евреите на български и небългарски, да изпитват национална гордост за спасените, а гузно да премълчават за унищожените евреи?

    ОтговорИзтриване
  6. Как ще обясним тогава защо българското правителство подписва още в средата на 1942 г. нота, с която фактически разрешава на германските власти да унищожат евреите с българско поданство в Германия и окупираните от нея територии? Колко са унищожените български евреи, живеещи по онова време в завладените от нацистите територии, вследствие прилагането на тази нота? Отговорът на въпроса може да ни лиши от правото да твърдим, че българската държава е единствената в Европа, която не е предала за унищожение български евреи.

    Защо е било необходимо на 2 март 1943 г. Министерският съвет на Царство България да приеме 116-то постановление, с което се одобрява следното решение:

    “Лишават се от българско поданство всички лица от еврейски произход, които бъдат изселени вън от пределите на страната, ако до тогава са имали българско поданство.”

    Явно мерките не са се отнасяли до беломорските и македонските евреи, защото те по-рано са лишени от правото да приемат българско гражданство, въпреки че такова получават например гърците в Беломорска Тракия.

    Единствените лица от еврейски произход в България по онова време са българските евреи. Българската държава с това постановление им отнема българското гражданство, за да оправдаят и да прикрият управляващите съпричастността си към депортацията им. Така както днес някои историци, общественици и политици твърдят, че македонските и беломорските евреи са унищожени, защото нямали българско гражданство и следователно били под юрисдикцията на нацистка Германия.

    По друг начин са ръзбирали действията на правителство чиновниците в Комисарството по еврейските въпроси. Ярослав Калицин, един от палачите на небългарските евреи заявява пред Народния съд:

    “Акцията по изселването през 1943 г. беше един подготвителен етап към окончателното изселване на евреите от България”

    В секретна телеграма на германския външен министър Йоахим Рибентроп от 4 април 1943 г. се казва:

    “Относно еврейския въпрос в България царят каза, че досега той е дал съгласие само за прехвърлянето на евреите от Македония и Тракия в Източна Европа. От евреите в България иска да се освободи само от незначителен брой болшевишко-комунистически елементи, а останалите 25 000 евреи иска да задържи в концентрационни лагери, защото ще ги използува за строителство на пътища.”

    Този документ се използва постоянно като най-сериозното доказателство, че цар Борис ІІІ не е искал депортацията и е спасил българските евреи, но той е и най-сигурното доказателство, че унищожаването на беломорските и македонските евреите става с изричното съгласие на царя. Каква оценка трябва да даде тогава съвременното българско общество за Борис ІІІ: на спасител или на унищожител на евреи?

    Заповедта на Габровски да се спре изселването на част от българските евреи, за която се твърди, че била дошла от най високо място, е само временна, защото са се провалили двете предпоставки, гарантиращи успеха на първия изселнически план: тайнствеността и внезапността на акцията. На редица места тя е започната от местните власти 24 часа по рано и това предизвиква недоволство сред населението. Продължаването на изселването е означавало Цар Борис ІІІ да се компрометира не само пред международната демократична общност, която ясно и категорично вече му е заявила, че прошка няма да има, но и пред общественото мнение в България, което също категорично се е обявило против депортацията.

    ОтговорИзтриване
  7. След разгрома на хитлеристите при Сталинград отменянето на изселването на българските евреи е жест на монарха, с който заявява желанието си да слезе от “влака без спирачки”, както той оприличава хитлеристката държавна и военна машина.

    Готовността на българските държавни органи да извършат депортацията обаче не е отменена. Царят не се е отказал от окончателното решаване на еврейския въпрос в България. Той само изчаква, за да разбере в каква посока ще се развие ходът на войната след Сталинград. Изготвен е нов държавен план за изселване и унищожаване на българските евреи с детайлно разработен график и краен срок 30 септември 1943 г. Той е още по-страшен от първия план, когато през март е трябвало да бъдат депортирани само част от живеещите в България евреи. Новият план обрича на депортация и унищожение всичките 48 хиляди български евреи.

    От германците и в чужбина това решение се възприема като временно. Равинът в Стокхолм в свое писмо от 22 април 1943 г. до Световния еврейски конгрес в Ню Йорк преценя, че изселването на българските евреи е временно отложено. Красноречив е фактът, че официално задачата да бъдат изселени евреите от България е снета едва след смъртта на Царя. На 10 октомври 1943 г. министърът на вътрешните работи Дочо Христов на съвещание на областните директори заявява, че повече изселвания на евреи няма да има.

    Повратът в развитието на Втората световна война през първата половина на юли 1943 г. е обективната предпоставка, която предотвратява изпълнението на втория план за депортиране на българските евреи. Разгромът на немските войски при Курск от Съветската армия и дебаркирането на съюзниците в Сицилия унищожават и последните искрици надежда за успех на Хитлер и на Тристранния пакт, чийто член е България.

    И така, ще продължаваме ли ние по подобие на цар Борис III и неговите министри да делим евреите на български и небългарски, на болшевишко-комунистически и пр.? С какво небългарските евреи са заслужили да бъдат изпратени от българската държава на унищожение? Нацистите са се оказали по-прозорливи от нас и констатирали през април 43 -та:

    “С изселването на евреите българското правителство преследва преди всичко материални интереси, изразяващи се в намерението имуществото на изселените евреи да бъде предоставено на надеждни българи, с което последните ще бъдат задоволени и едновременно с това размирните евреи в новите български територии да бъдат подменени с българи. Няма съмнение, че българското правителство е готово да изсели евреите, живеещи в стара България.”

    Хитлеристите разбират готовността на българските държавни власти като мотивирана от стремежа да се заграби имуществото на богатите евреи и да се извърши прочистване на „размирните евреи”. Трагичното е, че представителите на държавната власт действително са се ръководели от тези цели. Калицин, който разработва и осъществява плана за изселването на евреите от Беломорска Тракия, на въпрос зададен на заседание на Народния съд : ” Вие лично обаче считахте ли, че това е в интерес тогава на българската държава”, отговаря:

    “Да, считах, защото се намалява броят на малцинствата в България. Тогава, ако ми беше възложено да изселвам турци, албанци, аз пак щях да действувам, г- председателю, защото аз бях великобългарин”.

    Може да е страшно да се говори за това, но трябва да си признаем още един срамен епизод от трагедията с изселените евреи. Българските власти в буквалния смисъл на думата се пазарят колко да платят на нацистите като разход за унищожаването на евреите. В паметна записка на германското министерство на външните работи се отбелязва:

    “Остана открит въпросът за плащането на германската помощ. Първоначално имахме предвид сума в размер 250 райхсмарки за евреин, която според българите е твърде висока.”

    ОтговорИзтриване
  8. Практичните наши чиновници навярно са взели под внимание, че хърватите са платили на нацистите за същата услуга по 20 марки на човек. Германците гледат да не се излъжат и още в началото на декември 1942 г. инструктират своя представител в България:

    “Що се отнася до оспорваната от българската страна сума за покриване на съответните разходи, трябва да се отбележи, че както във връзка с размера на разходите за транспортирането, снабдяването, предоставянето на лагери и т.н., така и по отношение на очакваната печалба за българското правителство при конфискацията на имуществата на изселените евреи тази сума е реална.

    /…/ Като най-ниска граница по тези разходи трябва да се има предвид сумата от 100 райхсмарки на едно лице.”

    Обърнете внимание, нацистите искат да участвуват в подялбата на очакваната българска държавна печалба.

    Политическата страна на сделката с евреите не предизвиква съмнение: българската държава съдейства на хитлеристка Германия в изпълнение на плана и да изтреби еврейската народност. Евреите от Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини са унищожени в концентрационния лагер Треблинка в Полша.

    Свидетел разказва:

    “Зная, че дойдоха два или три транспорта от България. Тези хора изглеждаха съвсем другояче от онези, които идваха в лагера от Полша. Те бяха охранени, пълни, големи. След като ние се сблъсквахме с тези трупове, които изглеждаха съвсем различни от евреите от Полша, се запитахме от къде идват тези хора. Тогава аз чух, че идват от България” /…/ След като тези хора бяха отровени с газ и изгорени, по нелегален начин от лагер едно в лагер две бяха пренесени цигари, бисквити и тютюн. На цигарите, а също и върху опаковките на бисквитите имаше надписи с букви, които приличаха на руските. Аз не можах да прочета буквите, но други, които бяха с мен, можаха да ги прочетат и казаха, че са български”

    Друг свидетел твърди:

    “При разпределянето на дрехите също видях документи и паспорти; те бяха написани на български. /…/ Зная, че всички евреи от тези транспорти бяха изпратени в газовите камери. Не си спомням някой от тях останал жив.”

    Трети свидетел описва умъртвяването им:

    “След като газовите камери бяха затворени и заключени, хората започнаха да викат и крещят. /…/ Аз чух хората да викат на един език, който не разбирах, но забелязах, че това е славянски език. /…/ Спомням си за тези два транспорта така точно, защото трябваше да пренасям труповете от газовите камери и съоръженията за изгаряне и трябваше да ги изгорим веднага, докато до тогава труповете от газовите камери се хвърляха в масови гробища и едва след известно време се извличаха от гробовете с багери и се изгаряха едва тогава.”

    Спомените са на бивши концлагеристи от концентрационния лагер Треблинка.

    Унищожението, превърнато в търг, е факт, който трудно се възприема от нормалното човешко съзнание. Част от стойността на личното имущество на нещастниците, затрити в хитлеристките концлагери, е послужила да се заплатят на германците разходите по унищожаването на евреите.

    ОтговорИзтриване
  9. Българската държава е продала на Германия 11 363 евреи. Каквито и норми да използваме, за да оценим това деяние – на Нюрнбергския процес или нормите на хуманността – то завинаги ще остане в историята като военно престъпление. Историческата отговорност за извършването му принадлежи на българските държавни институции: монархическият институт, Народното събрание, правителството и представляващите ги по онова време личности.

    Онзи, който чете внимателно новата ни история, ще остане учуден колко много са спасителите на евреите, но никъде не ще открие имената на палачите, виновни за унищожаването на небългарските беломорски и македонски евреи.

    Съществувала ли е възможност българската държава да спаси приготвените за унищожаване евреи? Международната общност, в лицето на САЩ и Великобритания чрез швейцарското посолство в София от 11 до 27 март отправя предложения до българското правителство да разреши на беломорските и македонските евреи да се изселят в други държави, които са готови да ги приемат. На 11 март Филов отговаря на швейцарския посланик, че е вече много късно, “понеже те след няколко дена тръгват”. В действителност управляващите в България не са искали да спасят евреите, въпреки че са имали юридическа и административна власт да го направят. До момента на преминаването на тези евреи под юрисдикцията на нацистките власти българската държава е можела да се откаже от депортирането им и да ги спаси. Гръцките евреи, качени на кораби в Лом, са били под управлението и контрола на българските полицаи до Виена, където те ги предават на нацистите.

    Големият въпрос е българските политици ще продължават ли «да не знаят» каква е била ролята на българската държава в онези трагични събития? Началото на традицията в това отношение е положило правителството на Богдан Филов. На закрито заседание на парламентарното мнозинство министър Петър Габровски обяснява, «че правителството като не е могло да устои на натиска да обяви война на Русия, прие германския натиск да ликвидира еврейските общности». Удивително е как по-късно Седми състав на Народният съд лансира същата теза. В произнесената от него присъда е казано, че «акцията по изселването е по скоро немска, отколкото българска акция».

    Правителството на Филов лъже нагло и американците. Българският пълномощен министър в Швейцария Кьосеиванов обяснява на американските представители, «че действията са предприети от комисаря по еврейските въпроси по негова собствена инициатива». Тази лъжа се разпространява и до днес. Александър Белев подписва споразумението с гермаците, след като му е наредено от министър Габровски, който пък от своя страна договаря условията с немския пълномощен министър в България Бекерле.

    Време е да се откажем от опитите да “перем” националното историческо самосъзнание в зависимост от политическите си пристрастия. Никой не е по-голям от историята, а в българската неминуемо ще съжителствуват гордостта и срамът, въодушевлението и болката. Неоспорим е фактът, че през 1943 г. докато едни българи са спасявали евреи, други, заставени от българската държава, са съдействали на хитлеристка Германия за унищожаването на евреи.

    Ето защо, когато българските политици посещават места, свързани с трагичната съдба на евреите през годините на Втората световна война, по им подхожда вместо да се хвалят, да наведат глави и да поискат прошка за онези евреи, които държавата ни продаде за унищожаване.

    Всяко едно твърдение е документирано. За целта са използвани материали от Архива на Министерството на вътрешните работи на Р България, Централен държавен архив на Р България, от архива на Яд Вашем, Република Израел, публикувани документи от немски и американски архиви.


    Иван Генов
    Откъс от книгата „Унищожени и забравени. Кой и как в България спасяваше евреите”

    http://tinyurl.com/7rm79lv

    ОтговорИзтриване
  10. # 17 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:12
    Поредният монголски спамър :) . Горкичките Хитлер и Гьоринг – хабер си немали за сръбските и гръцки евреи, ама ние лошите българи сме им ги тупнали насила! И требвало да ги убиват, нали, щом сме им ги доставили, без те да ги искат. Заради нас ги убивали….. :) :)

    # 18 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:22
    ne e taka birko glupa
    germancite imaa plan kako da gi istrebat evreite vo evropa pa i vo celiot svet
    a vie im pomagavte u toj plan
    ne ste im tupali nasila , nego onaka planski :D

    # 19 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:27
    Може и да сме им помагали, ама 50 000 евреи тук в България пък мислят, че сме им ….. ПРЕЧЕЛИ. Познай от 3 пъти чие мнение е по-важно, монголец прост! Твоето, да?

    Буахахахахахахахааааааа :) :):)

    # 20 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:27
    Време е да се откажем от опитите да “перем” националното историческо самосъзнание в зависимост от политическите си пристрастия. Никой не е по-голям от историята, а в българската неминуемо ще съжителствуват гордостта и срамът
    .
    …други, заставени от българската държава, са съдействали на хитлеристка Германия за унищожаването на евреи.

    toa e vistinata, mozete na glava da dubite, no toa e.. seto toa kje go vidite vo filmot 3.poluvreme.. bando od ubijci

    # 21 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:28
    jas ovo ne sum go napisal nego VIE
    vreme e da prestanete da PERETE

    buhahahahahahaha bando ubavo kje bidete prikazani vo filmot, neka vidi celiot svet koito imbelici bevte

    # 22 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:29
    i ste

    taze dupka ne e dupka .. vise NEPALI

    # 23 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:31
    Не си спомням да съм писал подобна глупост, монголецо. Аз никога не пиша глупости, не съм и монголец умрел от студ и мрак, цртааааааане?

    # 24 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:32
    Светът отдавна е видел, азиат жълт, споко:

    Монголия сака да профитира от ….

    http://www.plusinfo.mk/mislenje/317/Makedonija-saka-da-profitira-od-Holokaustot

    ОтговорИзтриване
  11. # 25 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:33
    ne si umrel??
    http://www.septemvri23.com/Foto/bg_bednost2.jpg
    koja od teze e zenati
    priznaj

    # 26 totobg Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:33
    ….”ubavo kje bidete prikazani vo filmot”….Знаеме, бе Астро, знаеме…..Българските войници охранявали Треблинка, нали? :) :) :)

    # 27 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:34
    abe glupav idiot, sto e vazno dali iska da profitira ili ne
    vazno e che e istina, ce ebahte 7000 evrei od makeonija

    # 28 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:35
    And more, and more:

    http://globalpolitician.com/26781-macedonia-holocaust-jews-anti-semitism

    :) :)

    # 29 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:35
    nitu treblinka nitu birkenau
    ne ste ohranjavali
    ama ste sobirali evreni , kacuvale vo vozovi i pravo u logori
    tova e taka prikazano na filma
    tova e istina

    a dali ste ohranjavali treblinka ili birkenau za toa vie snimite si filma

    # 30 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:37
    Защо па да умирам, монголецо. В България навсекъде е топло и светло, за разлика от Монголия!

    # 31 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:37
    cela bugarija za filmot moze da ni se fati za kurov
    oti
    e istina
    hahahahahahahahahaha

    # 32 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:38
    “….Българските войници охранявали Треблинка, нали? :) :) :) …”

    Буахахахахахахаааааааааааа :) :):):)

    Е зат’ва са ФИРОМ! Не за друго …..

    ОтговорИзтриване
  12. # 33 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:38
    baj
    kako be e toplo i svetlo
    zarem si nepismen i ne procita zenati sto napisa na transparenta??
    pak ste kazes TAE TRANSPARENT NE E TRANSPARENT
    buhahahahahahahah

    # 34 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:39
    “….abe glupav idiot, sto e vazno dali iska da profitira ili ne
    vazno e che e istina…”

    1. Много е важно;
    2. Не е истина.

    Още нещо неясно? Цртааааане???

    # 35 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:40
    ti pak so taa treblinka
    sam si postavuvas prasanje sam si odgovaras
    ti rekoh ne
    dali si imbecil ??????

    # 36 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:41
    ISTINA E
    .

    # 37 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:41
    “….cela bugarija za filmot moze da ni se fati za kurov…”

    Нема лошо, а после па и цела Монголия че се фане за куров. Ама на ШИПТЪРИТЕ, …….. вместо на милиардите на ЕС :) :)

    # 38 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:42
    cek da ti pastiram pak

    Българската държава е продала на Германия 11 363 евреи. Каквито и норми да използваме, за да оценим това деяние – на Нюрнбергския процес или нормите на хуманността – то завинаги ще остане в историята като военно престъпление

    # 39 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:44
    koito milijardi????
    teze koito ste dobile vie i za teze za koito pisuvate transparenti?????
    .
    ne be nemogat milijardi da sperat laga, vie ste ubijci sekakao i da dadat i da nedata milijardi… toa e istina… istorija vise ne se menuva ss pari

    # 40 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:44
    Българската държава е продала на Германия 11 363 евреи. Каквито и норми да използваме, за да оценим това деяние – на Нюрнбергския процес или нормите на хуманността – то завинаги ще остане в историята като военно престъпление

    # 41 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:45
    toa e
    gotovo NEMA POTREBA VISE DA se lezeme
    na ni nacrtam ??? imbecile

    ОтговорИзтриване
  13. # 42 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:45
    “….kako be e toplo i svetlo
    zarem si nepismen i ne procita zenati sto napisa na transparenta??…”

    Прочитах го твоят МИНИСТЪР, монголецо:

    “….Запрено е производството во „Макстил“, а голема вознемиреност има и кај сите големи компании што сами се снабдуваат со струја. …”

    http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=21012200486&id=9&prilog=0&setIzdanie=22503

    # 43 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:47
    “…ti pak so taa treblinka
    sam si postavuvas prasanje sam si odgovaras
    ti rekoh ne…”

    Благодаря, ама кой се интересува от монголци, мненията им и дали ги има ели па ги нема?? Би ли отговорил??

    # 44 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:47
    az citam sto pisuva na transparentite na tvojata zena
    dostatocno
    buhahahahahaha
    http://www.septemvri23.com/Foto/bg_bednost2.jpg

    # 45 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:47
    “…ISTINA E
    …”

    Щом казваш :) :)

    И?

    # 46 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:49
    az licno birko ste ti pusnam torenta za fima 3. poluvreme
    kako poklon… na PP
    mozebi ste vidis tamu njakoj tvoj dedo koj poebal 7000 evrei
    pa ste go uramish na stisot

    # 47 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:49
    “…az citam sto pisuva na transparentite na tvojata zena
    dostatocno..”

    Ми читай си, щом от това ти става топло и светло:

    http://www.tso.bg/default.aspx/realizirani-mezhdusistemni-fizicheski/bg

    Буахахахахахааааааааааааааа :) :):):):):)

    ОтговорИзтриване
  14. # 48 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:50
    …ISTINA E
    …”

    Щом казваш :) :)

    И?

    i nisto???? sranjata gi napravihte, teze sranja nemogat da se perat
    sho da vi pravim
    aj ste go gledate filma, mozebi ste vi stane polesno
    buhahahahahaha

    # 49 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:51
    “…Българската държава е продала на Германия 11 363 евреи. Каквито и норми да използваме, за да оценим това деяние – на Нюрнбергския процес или нормите на хуманността – то завинаги ще остане в историята като военно престъпление…”

    А види що пишуваааааааааат па тие:

    “…Экономисты считают, что уже в 2012 году бурный рост торговли, до сих пор обеспечивавший значительную долю экономического роста России, закончится. Реальные доходы населения почти не увеличились, и торговлю поддерживала только повышенная кредитная активность, которая скоро иссякнет…”

    И?

    :) :)

    # 50 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:51
    nali ste malku glupi
    ni prodavate struja oti si ja platim
    a vie ziveete u mrak

    znati tolkavi imbecili njama drugi u evropa

    # 51 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:52
    Българската държава е продала на Германия 11 363 евреи. Каквито и норми да използваме, за да оценим това деяние – на Нюрнбергския процес или нормите на хуманността – то завинаги ще остане в историята като военно престъпление..

    # 52 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:53
    “…i nisto???? sranjata gi napravihte, teze sranja nemogat da se perat
    sho da vi pravim..”

    Перат се и още как, споко, монголче:

    http://globalpolitician.com/26781-macedonia-holocaust-jews-anti-semitism

    Хехехех, :) :)

    ОтговорИзтриване
  15. # 53 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:55
    “…nali ste malku glupi
    ni prodavate struja oti si ja platim…”

    О дааа, страшно много ви продаваме гледай само:

    http://www.tso.bg/default.aspx/realizirani-mezhdusistemni-fizicheski/bg

    Буахахахахахааааааааааа :) :):)

    Е зат’ва сте КРТЕТЕНИ, не за друго!

    # 54 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:56
    Один пожилой человек погиб, четверо ранены в результате серии авиаударов по сектору Газа, передает Би-би-си.

    Израильская армия подтвердила факт авианалетов, пояснив, что их целью были подземные туннели и оружейные мастерские.

    Още подобни монголски “аргументи” сакаааааш? Само повели :)

    # 55 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:57
    ami lesno e
    ako ne prodadete struja
    nie njama da prodademe na grcija
    taka da na kraja grckite gomnari kje naebat
    :D

    # 56 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:58
    so sega pises za GAZA
    vi krivo sto ne ebahte sicki evrei na sveta????

    # 57 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 13:59
    Вие продавате на Гърция ток точно толкова, колкото приемате океански кораби у ….село Скопие. Аннадънму?

    # 58 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:00
    “…so sega pises za GAZA..”

    Не разбра защо, да? Епа како да ти помогнам….

    Буахахахахахахахааа :) :):)

    # 59 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:02
    cuj sepak prifati go predlogot
    ti si bugarin ama ne e sixko izgubeno, obidi se povtorno da se rodis
    moze ste se rodis kako konj, sto e sepak podobra varijanta od bugarin
    :D

    # 60 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:03
    http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=531B294A4C18844D82E96E945619E2DC

    ОтговорИзтриване
  16. # 61 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:05
    ами много сте глупи
    давате мегавати на грција
    а вие живеете во мрак
    .
    тотални имбецили какви светот не видел

    # 62 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:06
    Македонија ја спасувала Грција со струја

    и

    23.07.2008 (!!!), 19:04

    Буахахахахахахахахахааааааааааа :) :):):)

    Е зат’ва сте ФИРОМ. Е нема по-тъпи от вас – монголите, хахахахахахахахахахаа :) :):)

    # 63 Овенот Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:06
    Ebave toa gomnata bugarski plus Astrostoper.Najdete si rabota.

    # 64 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:08
    “….ами много сте глупи
    давате мегавати на грција
    а вие живеете во мрак…”

    Точно така монголецо, еве гледай колко си во право, толко много им даваме че за нас НИЩО не остава:

    http://www.tso.bg/default.aspx/realizirani-mezhdusistemni-fizicheski/bg

    Буахахахахахаааа :) :):):)

    Е зат’ва че умрете от глад и студ, не за друго ….. :)

    # 65 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:08
    сакав да прекинам
    но сега нема
    бухахахахахахаха

    # 66 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:09
    уФсФари? Тока ли ти го спреха?? :) :)

    # 67 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:10
    шо се реши???????????
    бугарин или коњ
    бирај додека можеш

    # 68 Овенот Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:12
    Што е шизофренијо?Закаснија со лековите?

    # 69 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:13
    така некако
    ај сега откачи се
    сметаш

    ОтговорИзтриване
  17. # 70 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:15
    Интернет на дърва имате ли? Предлага го една руска компания. Специално за украинци, молдавци и монголци.

    # 71 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:16
    А, и най-важното. Собственикът на руската компания е ЕВРЕИН! И то български евреин :)

    # 72 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:17
    които глупости уште ќе напишеш
    бај ми е знати
    :D

    # 73 Овенот Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:18
    Јас да сум некој фактор,би го избришал овој спам на блог.мк а астростопер би го одвел во самица со меки ѕидови каде што припаѓа.Кога не им коментираш на бугариве никој не ги ебе 3 посто.

    # 74 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:20
    така е во прави си
    интересен си
    ај сега шетај по други блогови
    им фали некој што е секогаш и право
    чао

    # 75 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:23
    Предупредих ви. Ток нема да имате най-малко още 10 дни. Ако ви требе адреса на руската компания, казвайте :) :) Друг вариант е напиване с метилова домашна монголска рикия от ЛОЗИ и …сръбска музика на минус 15 :) :)

    # 76 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:25
    А, и да не забравиме – евреите нещо са ви набрали на вас – монголите по много разни причини. А вие сакате топло и светло…….трудна работа :) :)

    # 77 au Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:30
    Пак Борис погодил во центарот.
    Честитки!

    # 78 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:38
    И монголците че му “вракяааат” на Борис с филм, демек, за …. евреи :) :)

    Монголци и …. евреи бре!!

    Буахахахахахахахаааааааааа :) :):):)

    # 79 au Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:43
    живеат во „филм„!
    жалките

    ОтговорИзтриване
  18. # 80 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 14:48
    Нищо друго не им остава. И аз на техно место, най-вероятно, бих предпочел да сънувам, вместо да се събудя и да стана, за да отида на работа. Проблемът е, че все пак дори там има хора, които знаят, че по света другите се събуждат с кеф ………За тези хора ми е жал, а за “филмаджиите” – само подигравка и майтап :) :)

    # 81 totobg Says:
    февруари 12th, 2012 at 15:44
    “tova e taka prikazano na filma
    tova e istina”….Е като е приказано и е истина, що бегате от реклама на “истината”? http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/1515326798-Sportat_istoriyata_i_kinoto_%E2%80%93_orajie_na_antibalgarska_propaganda.html

    :) :)

    # 82 Борис Says:
    февруари 12th, 2012 at 20:22
    au,
    благодаря ти! Това е причината да съм тук: одобрението на хора като теб и Jane, пишещи на македонски :) ))

    # 83 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 20:22
    Монголец да не бега?? Къде се е чуло и видело?

    # 84 Борис Says:
    февруари 12th, 2012 at 20:30
    Скараха му се, че контактува с българин и подви набързо опашката :) ))

    # 85 2filip22 Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:07
    И ова е филм ама, и историја што се знае и памети за навек

    http://www.youtube.com/watch?v=4VhLML9t54k

    http://www.youtube.com/watch?v=Ou26Tykg5ls&feature=related

    # 86 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:09
    Така е, Конь Опашоски! Браос :)

    Последно “чорда” дали е фиромска дума ели па … УНГАРСКА (примерно) ? :) :) Къ мислиш? :)

    # 87 2filip22 Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:16
    Монголски глупаку,тоа е типичен макдеонски збор за стадо,булук,сурија.

    Ти си ќенефџија со глева полна со лајна,па тешко ти оди разбирањето

    # 88 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:24
    Ма вервай си бре, нали зат’ва сте ФИРОМ, оти СИТЕ ви верувааааат на вас.

    Буахахахахахааааааа :) :):):)

    П.С. Монголец е баща ти:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kuber

    # 89 2filip22 Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:25
    Монголеци со коси очи,еве ти уште нешто,коњоопашесто

    http://www.youtube.com/watch?v=sYJOaqi47LQ&feature=related

    ОтговорИзтриване
  19. # 90 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:44
    Еве ти и на тебе нещо :) :)

    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/34.html
    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/03.html
    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/14.html
    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/18.html
    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/20.html

    Уще? :) :)

    # 91 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:46
    Еве ти и на тебе нещо :) :)

    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/34.html
    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/03.html
    http://www.meteor-digital.com/maturanti/medicinsko/4-1%20farmacija/original/14.html

    Уще? :)

    # 92 2filip22 Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:55
    уште??? еве уште да видиш

    http://www.youtube.com/watch?v=D60DZ2_n428&feature=related

    хахахаха виде

    има уште

    # 93 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 21:59
    ок, монголец. Го “отбрани” “едентитето”, споко :) :)

    Чао, жълт….

    # 94 2filip22 Says:
    февруари 12th, 2012 at 22:10
    Жолт монголеци и татароиду,само сакав да ти кажам кој тоа ги прати 7те иљади македонски евреи во Треблика.
    Очигледно сте тоа сте вие монголоидни-татароидните ќеневџии

    # 95 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 22:15
    Може, но кво общо с евреите имат вие, бедните монголци?

    http://cv.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80

    ОтговорИзтриване
  20. # 96 2filip22 Says:
    февруари 12th, 2012 at 22:25
    Жолтоклунец,монголотатароиден коњоопашест ќеневџио,секогаш си бил на победената страна,понижен и прост просјак,измеќар.Долна раса на народ си ти и секогаш ја менуваш темата кога ќе се најдеш во тесно.
    Тесно ти е сега ќеневџијо монголски,тесно.
    Ама сам си го бараше.

    # 97 2 beers Says:
    февруари 12th, 2012 at 22:40
    Ми дай ти по темата бе монголец прост. Кво чекаш?? Евреите ли?? Ели па да ти пуснеме тока за да не умирате от студ, да?

    Буахахахахахахахахаааа :) :):)

    Аре, те чекаме, азиат долен, аре бе пробвай по темата да те видиме ?? Ели пак че бегаш като монголец от Битолската плоча???

    Буууууу, каква само “изненада” :) :):)

    # 98 2filip22 Says:
    февруари 12th, 2012 at 23:10
    А што па ти да пуштиш бе копук азијатски,па ти за тебе немаш па на други ќе пушташ хахахахаха.

    Измеќару монголоиден пак за битолската плоча?
    Па веќе кажавме и докажавме дека и тоа ви е фалц,како и целата ваша историја татароидна.

    Е сега имате проблемм со евреите од Македонија и тоа голем проблем,ќе видиш и ќе слишнеш.

    # 99 astrostoper Says:
    февруари 12th, 2012 at 23:45
    uste ne se obidovte da se rodite ponovo kako konji???

    # 100 Борис Says:
    февруари 13th, 2012 at 19:12
    Филипчо, а докато спамираш и отклоняваш темата за това, че си типичен наследник на Йован Бабунски, видя ли в клипчетата си лицата на публиката в Скопие? Никакво напрежение, спокойствие и радост се чете по лицата на хорат – http://www.youtube.com/watch?v=D60DZ2_n428&feature=related.
    Днес хората в Скопие са по-намусени от тогава. Благодарение на идиотизма, разпространяван от вас, наследниците на Йован Бабунски!

    ОтговорИзтриване
  21. # 101 2 beers Says:
    февруари 13th, 2012 at 19:35
    “…А што па ти да пуштиш бе копук азијатски,па ти за тебе немаш па на други ќе пушташ хахахахаха…”

    Аз може и да немам, ама НЕК има в ИЗОБИЛИЕ, монголче:

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_electricity_exports

    ….

    24 Bulgaria 7,534 2007 est.

    ………

    82 Mongolia 10 2007 est.

    :) :)

    Между другото, моите ПОЗДРАВЛЕНИЯ! През 2007 г. сте изнесли цели 10 (ДЕСЕТ мегавата!)) Гигантски напън на вашата “индустрия” бре :) :)

    Бууууахахахахахахахаааааааааа :) :):)

    # 102 Борис Says:
    февруари 13th, 2012 at 23:09
    Вижте как се потвърждава правотата ми. Ето какво казва един човек, който ви познава добре:
    http://www.focus-news.net/?id=f20412
    Александър Йорданов: Не се колебаех открито и в лицето да кажа на хулителите на България, че „мозъците“ им са „промити“, а езикът им …“сърбизиран“. Когато тенденциозно и грубо се краде българска история, фалшифицира се истината за събития и личности, „чистата“ дипломация не важи. Простащината и глупостта трябва да се изобличават, да се наричат с истинските им имена, а не да обрастват с дипломатически „метафори“.

    # 103 Поглед от Вихрен | Вардарска бановина засекогаш Says:
    септември 29th, 2012 at 12:41
    [...] този пост, за да се убедите колко добре ви познавам, дребни [...]

    ОтговорИзтриване